Godina uspešne obnove

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina uspešne obnove

Kraljevo je na današnji dan 2010. pogodio snažan zemljotres a danas su, zahvaljujući brzoj i uspešnoj obnovi, posledice retko gde primetne

Kraljevo – Prošle godine, na današnji dan u jedan čas i pedesetsedam minuta u Kraljevu se zemlja tresla punih 11 sekundi, jačinom 5,4 stepena Rihterove skale. Ljuljale su se kuće i stambene zgrade, a zbunjeni, sanjivi i preplašeni građani su na ulicama i u parkovima proveli tu i nekoliko narednih noći. Brzo se doznalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je u Grdici, u Ulici Dragoljuba Jovičića smrtno stradao bračni Natalija i Siniša Stašić, a lekarima hitne službe kraljevačke bolnice javilo se oko pedeset povređenih. Na većem delu područja grada Kraljeva nestalo je električne energije i vode, u prekidu su bile i pojedine telefonske linije.

Tek posle svitanja uočljive su bile teže posledice. U svakom gradskom kvartu, prigradskim naseljima i okolnim selima veliki broj kuća i stambenih zgrada osvanuo je raspuklih zidova, bez krovova i odžaka. U gradu trotoari su bili prepuni polomljenog stakla, maltera, šuta... Na parkiralištima je bilo na desetine oštećenih automobila...

U narednim danima i noćima usledili su novi potresi, bilo je i straha i panike, ali brzo se krenulo u sanaciju štete. Najpre je više od hiljadu ljudi smešteno u druge objekte, odmarališta i hotele, a za dva meseca, odnosno do prvog snega sve kuće su bile pokrivene. Za to je utrošeno milion i dvesta hiljada crepova. U istom periodu, ako je za utehu, podignuta je i okrovljena nova kuća Ivice Stašića, sina stradalog bračnog para.

Nema funkcionera, računajući i najviši državni vrh, koji narednih dana nije obišao porušeni grad na Ibru. I, jeste retkost, ali su ta obećanja političari, tokom minule godine, najvećim delom ispunili. Osmišljena je i primenjena dobra metodologija obnove, sagrađene su 463 montažne kuće, umesto onih koje su, prema proceni stručnjaka, bile šeste kategorije oštećenja, odnosno nisu bile upotrebljive za stanovanje. Zatim je vlasnicima teško oštećenih domova, koji su svrstani u četvrtu i petu kategoriju oštećenja, isplaćeno po sto odnosno sto dvadeset hiljada dinara za izradu projekata i besplatno im je isporučen sav građevinski materijal. Reč je o 1.500 takvih kuća.

Građevinski materijal dobilo je i 11.500 vlasnika lakše oštećenih porodičnih kuća, svrstanih u prve tri kategorije uz novčanu nadoknadu od po 20.000, 30.000 i 40.000 dinara.

Uz besplatno urađene projekte od stručnjaka CUP-a i građevinskih fakulteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu konstruktivno su sanirane 32 stambene zgrade, a novac za popravku svojih stanova od po sto, dvesta, trista i četiristo dinara po kvadratnom metru dobilo je 8.500 vlasnika stanova.

Tako je na ime pomoći za oko 75.000 Kraljevčana utrošeno 2,5 milijarde dinara, najviše, oko 90 odsto, iz republičkog budžeta a ostalo od brojnih donatora.

Tu solidarnost stotine donatora, uz zahvalnost, posebno ističu gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović i Kraljevčani sa kojima smo juče razgovarali. Grad se priznanjem zaslužnog građanina zahvalio i ministru Milanu Markoviću, koordinatoru Vlade Srbije za obnovu Kraljeva.

– Ostalo je neobnovljeno naselje duž Dositejeve ulice, od 23 stambene zgrade, ali se nadam da ćemo uspeti da potpuno obnovimo taj deo grada pozajmicom od Evropske banke za obnovu i razvoj i tu odluku o dodeli kredita od 18 miliona evra očekujemo polovinom ovog meseca – ističe Simović.

Deo tog novca biće utrošen i za obnovu internističkog bloka kraljevačke bolnice, koji se još ne koristi jer je, kako ističe direktor Dragan Arsić, prema projektu za sanaciju neophodno 85 miliona dinara. Preostalo je da se postupno sagradi i nova zgrada Zavoda za zaštitu zdravlja, a pre nekoliko dana okončani su osnovni radovi na obnovi školskih zgrada.

Tako, uz veliku solidarnost i angažovanje države danas se u Kraljevu, ipak, retko mogu videti posledice snažnog zemljotresa, a tome se mnogi Kraljevčani posebno oni najteže oštećeni, bar prvih dana posle nepogode, nisu nadali.

M. Dugalić

objavljeno: 03.11.2011.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.