Cvetković: Sto miliona i 500 montažnih kuća za Kraljevo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2010, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Sto miliona i 500 montažnih kuća za Kraljevo

BEOGRAD/KRALJEVO -

Premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da će sto miliona dinara iz budžeta biti izdvojeno za intervencije u Kraljevu kao i da će Vlada Srbije obezbediti 400 do 500 montažnih kuća za ljude čiji su domovi zbog posledica zemljotresa predviđeni za rušenje.

Prirodne katastrofe, kao što je bio zemljotres u Kraljevu, ne mogu se predvideti ni sprečiti, ali je moguće napraviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobru organizaciju i plan kako da posledice budu otklonjene u što kraćem roku, kazao je Cvetković na sednici Kriznog štaba u Kraljevu.

On je istakao da će 400 do 500 montažnih kuća biti ponuđeno građanima, ali da oni nisu u obavezi da to i prihvate, već će onima koji žele da grade biti pružena pomoć u građevinskom materijalu.

Reč je o kućama koje su rađene najsavremenijom tehnologijom i trajnog su karaktera i građanima će biti obezbeđene u narednih mesec do dva dana, rekao je Cvetković.

On je istakao da će za javne objekte kao što su bolnice ili škole pomoć ići preko resornih ministarstava.

Premijer je napomenuo da se privodi kraju rebalans budžeta za ovu godinu i da je predviđeno izdvajanje sume od sto miliona dinara za intervencije u Kraljevu i ta sredstva će biti na razdelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Cvetković je najavio da će u 2011. godini budžetska sredstva za lokalnu samoupravu početi da se vraćaju na predkrizni nivo i to povećanje će negde biti u potpunosti na starom nivou, dok će u nekim slučajevima biti manje.

Marković: Svi objekti pokriveni do kraja nedelje

Do kraja ove nedelje biće pokriveni svi objekti u Kraljevu i okolini koji su u zemljotresu ostali bez krova, a potpuna sanacija oštećenih i porušenih objekata trajaće tokom cele 2011. godine, izjavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i koordinator vlade za pomoć regionu Kraljeva Milan Marković.

Objekti će biti pokriveni do kraja nedelje zahvaljujući pomoći između 250 i 300 volontera različitih profila - od inženjera do fizičkih radnika, rekao je Marković u emisije "Oko" Radio-televizije Srbije.

Niko zimu neće dočekati na ulici

On je istakao da će tokom sledeće nedelje prioritetni zadatak biti izrada projektne dokumentacije za sanaciju više hiljada objekata.

Marković je naglasio da niko zimu neće dočekati na ulici, jer ima još 600 slobodnih smeštajnih objekata, kao i da će tokom sledeće godine ruševine biti zamenjene bilo montažnim, bilo zidanim objektom.

Govoreći o finansijama, Marković je naveo da će jedan deo sredstva za sanaciju biti obezbeđen izmenama programa podsticaja građanske industrije, deo iz rebalansa budžeta, a budžet za 2011. godinu će imati posebno odvojena sredstva sanaciju,

Da pomogne ko ima

On je istakao da očekuje i pomoć svih onih koji mogu da izdvoje sredstva i dodao da država ne može uvek u potpunosti da nadomesti štetu na privatnim objektima.

Marković je podsetio da vlada do kraja godine na raspolaganje može da stavi milijardu dinara, što je mnogo više od onog što će se u narednih mesec dana potrošiti, ali manje od onoga što će biti potrebno 2011. godine kada će biti izvedena i većina građevinskih radova.

Novac namenjen za sanaciju biće deljen u skladu sa objektivnim kriterijumima koje će utvrditi strukovne organizacije, kao što je Inženjerska komora Srbije, naglasio je Marković.

Kazna za profitere

Kada je reč o malverzaciji sa građevinskim materijalom, Marković je istakao da su se svi ponašali u skladu sa situacijom, a da su slučajevi malverzacije izuzetak koji će biti kažnjen.

On je dodao da svakog dana stručne ekipe pregledaju oko hiljadu objekata i da je do sada prijavljeno 16 hiljada objekata.

Od više od 6 hiljada pregledanih objekata, oko hiljadu njih će morati da se sruši, dok su ostali podobni za sanaciju, rekao je Marković.

Govoreći o reakciji države na vanrednu situaciju nastalu usled zemljotresa, Marković je naveo da je još rano reći da li je bilo nekih grešaka, jer je prošlo tek sedam dana.

Prema njegovim rečima, ono što je rađeno bilo je dobro, stigla je velika pomoć u ljudstvu i materijalu sa strane, štab je dobro organizovan, a vlada ima potpunu kontrolu nad situacijom u Kraljevu.

Stiglo 150 pripadnika Sektora za vanredne situacije

U Kraljevo je danas stiglo 150 pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije na čelu sa načelnikom sektora Predragom Marićem.

Oni će na 11 lokacija u gradu i okolini obavljati distribuciju humanitarne pomoći, rušenje oštećenih objekata, postavljati šatore, a deo ekipe pridružiće se komisijama za procenu oštećenja objekata.

"Došli smo da uputimo poruku da saniranje Kraljeva nije završeno. Mi smo uz građane Kraljeva i bićemo ovde dok se život ne uvede u normalne tokove. Ni jedan zakon nije pravljen da pokrije sve probleme koji se javljaju u životu, ali su zato tu ljudi da pomognu", rekao je Marić.

On je istakao da su predstavnici Sektora za vanredne situacije uz Kraljevčane neprekidno od trenutka kada se u sredu izjutra, 3. novembra dogodio zemljotres.

U ime građana Kraljeva, pripadnicima MUP-a zahvalio se zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević.

Simović: Obnova Kraljeva do kraja 2011. godine

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je novinarima da građevinska obnova Kraljeva mora biti završena do kraja naredne godine.

"Oni koji budu kazali da je ovo neskorman cilj, potpuno su u pravu, ali tako mora biti. Sve što se otegne na duže od godinu dana, biće rasipanje para, a takvih primera smo u Srbiji imali mnogo. Uveren sam da ćemo uz punu podršku vlade Srbije taj cilj ostvariti", rekao je sinoć Simović.

On je ukazao da je zato vrlo važan sastanak koji će u četvrtak popodne Krizni štab imati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom Milanom Markovićem i direktorima više republičkih direkcija.

Simović je rekao da je ionako slaba privreda Kraljeva, pretrpela ogromne gubitke. Privrednici imaju oštećene poslovne objekte, ljudstvom i opremom pomažu gradu i svojim radnicima na urgentnoj sanaciji šteta i imaju smanjen broj radnika koji zbog saniranja kuća ne rade.

"U koordinaciji sa vladom Srbije moramo da im pomognemo nekim olakšicama i upošljavanjem kapaciteta", rekao je gradonačelnik Simović.

Adra pomaže Kraljevčane

Međunarodna humanitarna organizacija ADRA uključila se u akciju pomoći zemljotresom pogođenim Kraljevčanima.

Donacija od oko 15 000 dolara, stigla je iz ADRA evropskih zemalja- Nemačke, Danske, Norveške, Engleske, Švedeske i ADRE Srbije kao partnera za implementaciju ove pomoći koju čine higijenski paketi vredni 25 evra.

U saradnji sa Crvenim krstom Kraljeva higijenske pakete dobiće u utorak,16. novembra, 380 ugroženih žitelja posebne socijalne kategorije iz tog grada i okolnih mesta- Vitanovaca, Vitkovaca ...

ADRA Srbije će u narednom periodu, zahvaljujući donaciji istih donatora, snabdeti domaćinstva cije su kuće planirane za rušenje sa posteljinom, ćebadima, jastucima, vrećama za spavanje…

Humanitarnu pomoć Kraljevu uputila je i građevinska firma "Karin komerc". Iz kruga tog preduzeća u Veterniku krenula su tri šlepera pomoći, koja sadrži crep, cement, ciglu i ostali neophodan građevinski materijal za sanaciju kuća. Za društvenu odgovornost u poslovanju, firma "Karin komerc" nedavno je dobila orden Svetog Save.

Akcija studenata novosadskog DIF-a

Studenti Fakulteta za sport i fizičku kulturu u Novom Sadu prikupili su oko 40 hiljada dinara prodajom knjige "Božija levica - autobiografska priča Siniše Mihajlovića", autora Miroslava Gavrilovića. Taj novac namenili su žiteljima Kraljeva pogođenog zemljotresom.

Priča o karijeri proslavljenog fudbalera štampana u 15 hiljada primeraka pre 3 godine do sada se nije prodavala. Na tu ideju došli su studenti prve godine Fakulteta za sport i fizičku kulturu sa profesorom Zoranom Miloševićem na čelu.

Na fakultetu su organizovali dobrotvornu prodaju knjiga koje im je ustupio sam autor Miroslav Gavrilović. Potez studenata naišao je na odobravanje njihovih mentora, koji su i sami iskazali humanost, odlukom da upute donaciju od 200.000 dinara u Kraljevo, istakla je dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Milena Mikalački.

Budući sportski radnici svake godine na Fakultetu organizuju humanitarne akcije, tokom kojih pomažu najugroženijim kolegama, ali i štićenicima Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici.

Inače, do sada je iz Vojvodine u Kraljevo dopremljeno 27 šlepera raznovrsne pomoći.

Pomoć Pančevaca Kraljevčanima

Na inicijativu gradonačelnice Pančeva Vesne Martinović, Grad Pančevo organizovao je akciju pomoći građanima Kraljeva da što brže prebrode tešku situaciju u kojoj se nalaze zbog posledica zemljotresa koji je pogodio ovaj grad.

Grad Pančevo je prošle nedelje kao prvu pomoć uplatio interventno novčana sredstva u iznosu od 100.000 dinara, a kako je najavljeno, Martinović će u petak sa sekretarom Crvenog krsta Pančevo, direktorom Gerontološkog centra u Pančevu i 15 geronto-domaćica obići Kraljevo i sastati se sa gradonačelnikom Kraljeva Ljubišom Simovićem.

Tom prilikom će biti uručena pomoć koja se sastoji od donacije u vidu 360 ćebadi za najugroženije građane i paketa Crvenog krsta i sanitetskog materijala.

Naprednjaci grade pet i popravljaju 50 kuća u Kraljevu

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić najavio je danas da će naprednjaci u Kraljevu izgraditi pet i popraviti 50 kuća oštećenih u nedavnom zemljotresu.

"Ovde nema mesta za strančarenje i mi ćemo kuće graditi po pravilima koja važe svuda. Domove smo namenili najugroženijim stanovnicima, na osnovu podataka naših članova sa terena", rekao je Nikolić novinarima u Kraljevu.

On je rekao da su sredstva za popravku domova obezbeđena iz stranačkih fondova i dodao da će, ako svaki član SNS uplati po jedan evro, biti sakupljeno 200.000 evra za sanaciju štete u Kraljevu.

Nikolić je kao najvećeg donatora pomenuo vlasnika preduzeća "Trgomen" Predraga Milića.

On je dodao da bi bilo dobro da Vlada Srbije u Kraljevu organizuje krizni štab kako bi pomoć sinhronizovano stizala.

Zajedno s Nikolićem, Kraljevo je danas posetio i lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je rekao da su iz Čačka u Kraljevo stigla tri šlepera građevinskog materijala.

On je rekao da je Čačak ponudio hotel "Prezident" za smeštaj ljudi koji su ostali bez domova, uz uslov da se nadoknade troškovi struje i grejanja.

Nikolić i Ilić su posetili gradonačelnika Kraljeva Ljubišu Simovića, koji je i komandant kriznog štaba u gradu, i s njim razgovarali o mogućnostima pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.

DSS Kraljevu uputila 1.200.000 dinara novčane pomoći

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković rekao je danas da je ta stranka do sada sakupila i uplatila 1.200.000 dinara novčane pomoći za ugrožene građane Kraljeva.

"Demokratska stranka Srbije nastavlja svoje delovanje u cilju saniranja prouzrokovane štete u Kraljevu i okolini", naglasio je Petković.

Akcijom ubrzanog prikupljanja pomoći Kraljevčanima rukovodi Izvršni odbor DSS, na čelu sa Milovanom Miloševićem, naveo je Petković u izjavi dostavljenoj Tanjugu.


Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada spremna da obriše minuse EK

Izvor: B92, 12.Nov.2010, 02:05

Beograd -- Spreman plan kako da se što pre ispune preporuke i otklone nedostaci po izveštaju Evropske komisije. Ministarstva će dati predloge mera...Beograd je u sredu dobio izveštaj Evropske komisije i odmah poručio da će sve propuste na koje je ukazao Brisel da ukloni u narednih godinu dana...Vlada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.