Bivši gradonačelnik Kraljeva još jednom oslobođen optužbi

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši gradonačelnik Kraljeva još jednom oslobođen optužbi

Ljubiša Simović, bivši gradonačelnik Kraljeva, i još 14 optuženih za malverzacije tokom izgradnje kuća posle zemljotresa 2010. godine, oslobođeni su optužbi.
Apelacioni sud odbacio je žalbu tužilaštva i potvrdio Simoviću oslobađajuću presudu kao i članovima Nadzornog odbora i izvođačima radova na gradnji kuća.
"Viši sud u Kraljevu zaključio je da nema dokaza da su optuženi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zloupotrebili svoje položaje i oštetili gradski i republički budžet", navodi se u odluci predsednika sudskog Veća u postupku, što je Apelacioni sud odbacivši žalbu tužilaštva kao neosnovanu, i potvrdio.
U presudi se navodi i da je investitor odnosno Grad Kraljevo dužan da optuženim izvođačima radova plati oko 19 miliona dinara, bez poreza.
Prema nalazu veštaka utvrđeno je da su naknadni radovi iznosili 49 miliona dinara, a manjkovi oko 30 miliona dinara, navodi se u pravosnažnoj odluci.
Suđenje je započelo 2016. godine, a optužnica je napisana na 250 strana.
Prvooptuženi Ljubiša Simović koji je u vreme obnove Kraljeva posle zemljotresa bio na mestu gradonačelnika Kraljeva, rekao je danas za RTS da je bio uveren da će pravosuđe pokazati hrabrost i nezavisnost.
"Bio sam sve vreme uveren da će dokazi pobediti sve neželjene uplive, i eto to se obistinilo. Posebno sam srećan što svi oni koji su učestvovali u pomoći našim sugrađanima sada mogu da budu pravično zadovoljeni, posle sedam godina patnje njih i njihovih porodica konačno su dobili satisfakciju", rekao je Simović.
U obnovi posle zemljotresa 2010. godine u Kraljevu je za manje od godinu dana oko 2.000 ljudi dobilo novi krov nad glavom.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.