Zrenjanin: Tri godine skrininga na rak grlića materice

Izvor: B92, 26.Jul.2013, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Tri godine skrininga na rak grlića materice

U naredne tri godine u Zrenjaninu će godišnje 11.700 žena moći da se uradi kontrolni pregled na rak grlića materice, za šta je na današnjoj sednici Gradskog veća odlučeno da se obezbedi 756.869 dinara iz gradskog budžeta.

Član Veća zadužen za zdravstvo Boban Đukanović rekao je za agenciju Beta da je lokalna samuprava prihvatila plan i program razvoja zdravstvene zaštite koji predvidja skrining testovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sve vrste karcinoma grlića materice, dojke i debelog creva.

"Mislimo da je to pravi put i način razvoja zdravstvene zaštite. Za početak smo se opredelili za skrining test karcinoma materice jer je karcinom grlića materice na drugom mestu po statističkim podacima na našoj teritoriji", rekao je Đukanović.

Prema podacima Registra za rak Srednjobanatskog okruga u periodu od 2003. do 2010. godine, od raka grlića materice obolelo je 255, a umrlo 68 žena.

Đukanović je istakao da će za skrinig biti izdvojena minimalna finansijska sredstva u odnosu na ona potrebna za lečenje karcionoma grlića materice.

Skring će se obavljati u zrenjaninskog Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov" koji je posalo molbu Gradskom veću za sufinasiranje kontrolnih pregleda.

Načelnica odeljenja za finansije Žana Šahović kazala je da se na ime na ime troškova sprovodjenja skrininga karcinoma grlića materice u toj zdravstvenoj ustanovi iz gradskog budžeta može isplatiti 756.869 dinara.

Članica Gradskog veća Zlatana Ankić ocenila je da donošenje ove odluke pokazuje brigu lokalne samouprave prema ženama na teritoriji grada i pozvala žene iz Zrenjanina i okolnih neseljenih mesta da se jave svojim lekarima i interesuju za mogućnost pregleda i na taj način značajno unaprede svoje zdravlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pregledi za rano otkrivanje karcinoma materice

Izvor: Akter, 26.Jul.2013

Odlukom Gradskog veća u Zrenjaninu iz gradskog budžeta je danas izdvojeno 756.000 dinara za godišnji pregled 11.700 žena, zbog jačanja preventivnog delovanja i ranog otkrivanja raka grlića materice

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.