Znakovi upozorenja na krvne ugruške: Ako ih uočite, odmah potražite pomoć

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 20:37

Znakovi upozorenja na krvne ugruške: Ako ih uočite, odmah potražite pomoć

Krvni ugrušci koji se razvijaju u našim venama, poznati kao duboka venska tromboza, mogu biti opasni. Ako se ugrušci u venama oslobode, oni putuju kroz krvotok i mogu zapeti u plućima i blokirati protok krvi.

"Približno 50 odsto ljudi sa dubokom venskom trombozom ima simptome. Ostali neće doživeti nikakve simptome", kaže dr Omar Abu-Bakr iz Klinike Vajtli.

Kada se simptomi pojave, važno je delovati brzo i odmah potražiti lekarsku pomoć. Evo koji znakovi obično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upozoravaju na krvne ugruške u venama.

Oteklina

Oteklina koja se obično javlja na nozi, zglobu ili stopalu smatra se jednim od znakova duboke venske tromboze.

"Ovaj simptom može se povezati s nečim drugim, poput uboda insekta. Međutim, u kombinaciji s drugim znakovima može biti pokazatelj duboke venske tromboze", ističu lekari.

Proširene, bolne vene i grčevi

Oteklina može biti popraćena natečenim venama koje su bolne na dodir. Osim toga, može doći do oštrih i bolnih grčeva u nozi, koji obično počinju u listovima, a onda se šire na ostatak noge.

Toplina ili crvenilo

Duboka venska tromboza može uzrokovati toplinu kože oko mesta gde se nalazi ugrušak u telu.

Promena boje kože

Zahvaćeno područje takođe može promeniti svoju uobičajenu nijansu i postati bledo s crvenom ili plavom nijansom.

Ako prepoznate bilo koji od navedenih simptoma, obavezno se javite lekaru za savet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.