Zelić potvrdio: U Srbiji će se proizvoditi Sputnjik V vakcina, ne sumnjam u Torlak VIDEO

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 16:45

Zelić potvrdio: "U Srbiji će se proizvoditi 'Sputnjik V' vakcina, ne sumnjam u Torlak" VIDEO

Potvrđeno je da će Srbija u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" proizvoditi rusku vakcinu "Sputnjik V".

Ruski nacionalni institut Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene u Institutu Torlak u Beogradu i odobrio da se u budućnosti u tom srpskom institutu proizvodi vakcina "Sputnjik V". "Srbija će postati prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi 'Sputnjik V' vakcinu, sledeći koraci su naravno da nacionalno regulatorno telo Agencija za lekove i Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravlja potvrde kvalitet, efikasnost i bezbednost vakcine", izjavio je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

"Nemam sumnje u 'Torlak', jer je već pokazao da sopstvenim resursima može da razvije vakcinu, u pitanju je vakcina protiv gripa, koja je rešena prošle godine posle jednog dugog ali temeljnog procesa razvoja", izjavio je za Televiziju Prva.

"Postoji jako mali broj proizvođača vakcina u svetu, 'Torlak' je sada postao jedan od proizvođača, što je veoma povoljan položaj za taj institut", naglasio je Zelić.

Zbog pandemije veliki broj stanovništva treba vakcinisati, do sada je dato 4.128.263 vakcine u prvoj dozi, dok je drugom dozom vakcinisano 1.800.000. Ono na čemu se, kako ističe Zelić, najviše radi / jeste da se eksponencijalno poveća broj revakcinisanih u Srbiji.

"Građani moraju da nam veruju i shvate da je ovo rešenje koje nema alternativu, ovo su vakcine koje su rigorozno i temeljno ispitane od strane Agencije za lekove i nema razloga da se bilo ko usteže i čeka da primi vakcinu", istakao je Zelić.

Kolektivni imunitet se dostiže sa sve većim brojem vakcinisanih u populaciji, Zelić je potvrdio da je kritična masa koja je neophodna u rasponu od 70 do 80 odsto, a da ima dovoljno vakcina da se takva situacija i postigne.

Postoji rizik da se vakcine falsifikuju, glasine o tome su sve jače, a za sada nema potvrđene informacije da se to događa u Evropi.

"U Komitetu Saveta Evrope, čiji sam potpredsednik, razgovarali smo o tome da se iskorišćene bočice i špricevi od vakcina moraju uništavati, jer se pojavljuju od strane kriminalaca ponovo napunjene bočice. Za sada su takvi slučajevi zabeleženi u Africi, ali ne i u Evropi, jedan slučaj je samo evidentiran u Poljskoj, ali Afrika će biti podložna zemlja za falsifikovanje vakcina", rekao je on.

Informacije o tome da u Srbiji postoji dovoljno antibiotika za lečenje korone, kao i to da li je nestašica antibiotika trajna, pogledajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.