Zdravo je dremnuti posle ručka

Izvor: eKlinika.rs, 04.Feb.2014, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravo je dremnuti posle ručka

Odspavati malo posle dobrog ručka, ili ne? Stručnjaci kažu da kratko dremkanje može biti vrlo blagotvorno po organizam.

 
Kratka dremka posle ručka može smanjiti stres, poboljšava pamćenje i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Međutim, duže spavanje tokom dana nije toliko delotvorno i može poremetiti noćni san.
Kako navode razni stručnjaci koji su se pozabavili i ovom temom, dremanje ne bi trebalo da bude duže od sat – sat i po, i to na sofi ili udobnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << fotelji, jer ako se zaspi u krevetu, to dovodi do dubokog sna. Stručnjaci NASA koji su svoja istraživanja sproveli na pilotima i astronautima smatraju da je optimalna dužina sna 26 minuta.
I među poznatim ljudima bilo je mnogo onih koji su voleli da dremnu tokom dana: Bil Klinton, Margaret Tačer, Vinston Čerčil, Ajnštajn… Brams je dremao kraj klavira dok je komponovao, a Napoleon između bitaka. Kažu i da je Tesla rekao za Tomasa Edisona: „Mada mu je noću potrebno samo četiri sata sna, Edisonu su potrebne i dve-tri jednočasovne dremke preko dana.“ Za Edisona se govorilo: malo spava, ali često dremne.
Izvor: zena.blic.rs

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.