Izvor: eKlinika.rs, 21.Jul.2023, 15:01

Zbog kojih 6 organa se najčešće javlja bol u gornjem delu stomaka

Bol u gornjem delu stomaka najčešće potiče od organa probavnog sistema. Ako se bol locira, odnosno ako se utvrdi da li je na desnoj strani, levoj ili u sredini, time može da se suzi uzrok porekla bola. Kada se tačno locira mesto bola lekar može lakše da utvrdi da li bol potiče od želuca, pankreasa ili žučne kese, na primer.
Šta uzrokuje bol u gornjem delu stomaka? Gornji deo stomaka je područje između rebara i pupka. Zdravstveni radnici dele stomak na regione kako bi olakšali >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << sebi, odnosno suzili brojne moguće uzroke bolova u tom delu tela. Bol u gornjem delu stomaka najčešće se dovodi u vezu sa organima smeštenim u tom regionu, a uzrok bola može da bude i bilijarni sistem (žučna kesa i žučni kanali) ili čak i mišići.
Organi u gornjem delu trbuha, koji potencijalno mogu da budu uzrok bola, su:
Želudac
Slezina
Jetra
Pankreas
Žučna kesa
Žučni kanali.
Gde se koji organ nalazi u stomaku? Jednom kada locira bol, lekar će pokušati da dodatno suzi mesto gde se tačno bol javlja. To se radi na osnovi lokacije, dela stomaka u kome su smešteni određeni organi:
Gornji levi deo abdomena. Grudna kost odvaja gornji levi kvadrant od desnog. U toj regiji je smešten želudac, pankreas prolazi iza njega, a slezina je na krajnje levoj strani Gornji desni deo abdomena. U gornjem desnom kvadrantu smešten je veći deo bilijarnog sistema, što znači tu je smeštena žučna kesa (na krajnjoj desnoj strani), polovina pankreasa i većina jetre i žučnih kanala Gornji srednji deo abdomena. Želudac i jetra preklapaju se sa pankreasom u sredini gornjeg abdomena, a lekari to nazivaju epigastričnim regionom. Bol u epigastriju može da se odnosi  na bilijarni ili probavni sistem. Bol u gornjem delu stomaka mogu da izazovu i tkiva i creva Osim navedenih organa, uzrok bola u gornjem delu stomaka mogu da budu i drugi organi i tkiva, kao što su:
Trbušni mišići. Nekoliko glavnih trbušnih mišića može da se spoji, „sastane“ u gornjem delu trbuha, a povreda jednog od njih može da prouzrokuje bol.
Peritoneum. Peritoneum je tkivo koje oblaže gornju trbušnu šupljinu i okružuje organe. Prostor unutar njega je peritonealna šupljina. Stanja koji utiču na peritoneum i peritonealnu šupljinu mogu da prouzrokuju bol u gornjem delu trbuha.
Creva. Glavni delovi creva prolaze kroz donji deo gornjeg dela trbuha te i problem sa crevima može da izazove bol u gornjem delu stomaka.
Bubrezi i ureteri. Bubrezi se nalaze iza trbušnih organa, smešteni bliže leđima. Ureteri mokraćnog trakta pričvršćeni su za bubrege tako da bol u ovim organima može da se oseti ili kao bol u leđima ili u gornjem delu stomaka.
Srce ili pluća. Ponekad bol u grudima može se spusti na gornji deo trbuha. To znači da su nervni putevi, koji ukazuju mozgu gde se javlja, mogu da mu poruče da je to gornji deo stomaka, iako on potiče od srca ili pluća. Lekari naglašavaju da ako čovek oseća bol u stomaku praćen nedostatkom daha ili čvrstim stezanjem, to može da bude znak problema sa srcem i zahteva hitnu medicinsku pomoć.
Članak Zbog kojih 6 organa se najčešće javlja bol u gornjem delu stomaka se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.