Zbog genetskih predispozicija neke porodice podložnije raku

Izvor: N1 televizija, 06.Avg.2016, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog genetskih predispozicija neke porodice podložnije raku

Britanski naučnici su sproveli istraživanje na 1100 pacijenata obolelih od retke vrste karcinoma - sarkoma i ustanovili da su neke porodice podložnije oboljevanju od raka zbog genetskih predispozicija.

U slučaju obolelih od sarkoma ustanovljeno je da je više od polovine ispitanika rođeno s genetskom mutacijom koja povećava opasnost od toga da pacijent oboli od raka.

Rezultati studije su objavljeni u stručnom časopisu "The Lancet Oncology" i upućuju na to da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bi nasleđene mutacije mogle da postanu glavni cilj lečenja, a porodicama bi trebalo ponuditi stručne savete i češće kontrole.

Nasleđene mutacije na genima povezane su sa rakom dojke, jajnika i debelog creva, a između ostalog, otkrivene su i kod pacijenata obolelih od sarkoma.

Profesor Ian Džadson koji je vodio studiju na londonskom Institutu za istraživanje raka je izjavio kako je neophodno obratiti pažnju na nasledni faktor.

"Ponekad smo uvereni da je neka bolest nasledna, ali standardni obrasci rizika se ne uklapaju. Sada ćemo moći da ustanovimo da li je tako zbog postojanja, na primer, tri mutacije", kaže Džadson.

Sarkom je vrsta raka koja se razvija u kostima, mišićima i u mekanom tkivu. Često pogađa decu i mlade, a stopa preživljavanja je vrlo niska. Upravo zbog toga britanski naučnici su odlučili da otkriju više o genetskim predispozicijama za nasleđivanje ove vrste karcinoma.

Analizirali su DNK sekvenciju na 72 gena povezana sa povećanim rizikom od raka na 1162 pacijenta obolela od sarkoma.

Kod svakog petog otkrivene su mutacije ili greške u najmanje jednom genetskom testu na rak.

Primećeni su veći izgledi za razvoj karcinoma kod pacijenata s mutacijama na više gena raka u ranijem životnom dobu nego kod pacijenata sa samo jednom genetskom mutacijom.

Ovaj zaključak upućuje na to da pojavu sarkoma kod nekih pacijenata uzrokuje više 'udruženih' genetskih mutacija, a ne samo jedna genetska greška.

Profesor Džadson smatra da bi se nakon otkrivanja ovakvih mutacija kod pojedinih pacijenata porodice trebalo podvrgnuti genetskom "skriningu" i da bi trebalo da im se ponude odgovarajući saveti, a i mogli bi ranije da otkriju i mnogo efikasnije leče ovu vrstu tumora.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.