Zbog čega se najviše radujemo prvoj jutarnjoj kafi – istraživanje konačno dalo odgovor

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 09:34

Zbog čega se najviše radujemo prvoj jutarnjoj kafi – istraživanje konačno dalo odgovor

Ako ne možete da zamislite početak dana bez šoljice kafe, onda će vas ovaj tekst i te kako zanimati. Za mnoge ljude je prva jutarnja kafa deo je svakodnevne rutine.

U trenutku kada počnete da razmišljate o prvoj jutarnjoj šoljici kafe, endokrini sistem stvara i oslobađa dopamin poznat kao hormon zadovoljstva. Počinjete da se dobro osećate čak i od samog saznanja da ćete uskoro popiti šolju omiljenog napitka.

Prema pisanju magazina Journal of Social Science >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Information, priprema kafe, ili odlazak do omiljenog kafića, radnje su koje otpuštaju još više dopamina u organizam.

S druge strane, prema pisanju magazina American Chemical Society, i aroma kafe veoma je važna. Probuditi se i pomirisati kafu, deluje puput samog ispijanja ovog napitka. Zato je jutarnja kafa posebna.

Telo brzo apsorbuje kofein i potrebno mu je samo nekoliko minuta da dođe do mozga. U mozgu kofein se veže za deo neurona koji privlače hormon od kojeg nam se spava, i zato se uz kafu brzo rasanimo. Ovakvo dejstvo ima samo jutarnja doza kafe, istraživanja su pokazala da svaka naredna šoljica neće imati isti učinak kao prva jutarnja.

Kofein povećava nivo adrenalina, što rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz telo. U isto vreme sprečava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, što mu omogućava da duže vreme ostane u mozgu, zbog čega se kasnije osećate pozitivnije i srećčnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.