Izvor: eKlinika.rs, 03.Apr.2024, 15:00

Zbog čega se javlja nekontrolisano titranje očiju i kada može biti znak neurološke bolesti

Nekontrolisano titranje očiju kada se čini da se oči bez naše kontrole pomeraju gore – dole, u krug, ili levo – desno, stanje je koje se zove nistagmus. Pacijentu se čini da oči imaju sopstvenu volju da „igraju“ prema svom nahođenju. Ovo stanje uglavnom se javlja kod dece, može da bude urođeno, ili da se razvije u kasnijem životnom dobu, nekada i kao simptom određenih bolesti.
Uzroci titranja očiju Nekontrolisano titranje očiju nema uvek jasan uzrok, moguća je nasledna osnova, javlja se kod pacijenata koji se leče od katarakte ili strabizma, posle moždanog udara, kod pacijenata sa multipla sklerozom ili Menierovom bolešću. Nistagmus je nekada posledica povrede glave, albinizma, problema sa unutrašnjim...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.