Izvor: eKlinika.rs, 10.Feb.2023, 18:01

Zašto se tokom magnetne rezonance mogu desiti povrede, kada se ne poštuju određena pravila

Magnetna rezonanca ili MRI je način dobijanja detaljnih slika organa i tkiva u celom telu bez potrebe za rendgenskim zracima ili „jonizujućim“ zračenjem. Umesto toga, MRI koristi snažno magnetno polje i radio talase, koji se brzo menjaju, a kompjuter kreira slike koje pokazuju da li postoji povreda, proces bolesti ili abnormalno stanje.
Za šta se koristi magnetna rezonaca? Magnetna rezonaca je procedura za dijagnostikovanje velikog broja potencijalnih problema ili abnormalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << stanja koja mogu da utiču na različite delove tela. Generalno, MRI stvara slike koje mogu da pokažu razlike između zdravih i nezdravih ili abnormalnih tkiva. Lekari koriste magnetnu rezonancu kako bi pregledali mozak, kičmu, zglobove (koleno, rame, kuk, zglob i skočni zglob), abdomen, karlični region, dojke, krvne sudove, srce i druge delove tela.
Kako funkcioniše magnetna rezonanca i kako izgleda pregled? Kako bi se obavila magnetna rezonaca pacijent se postavlja unutar MR sistema ili skenera – to je obično veliki uređaj u obliku krofne bušne na sredini, otvoren na oba kraja. Moćno magnetno polje poravnava atomske čestice zvane protoni, koji postoje u telesnim tkivima u kojima se nalazi voda. Primenjeni radio talasi zatim stupaju u interakciju sa ovim protonima kako bi proizveli signale koje prima prijemnik unutar MR skenera. Signali se posebno karakterišu korišćenjem brzo promenljivih magnetnih polja. Uz pomoć kompjuterske obrade stvaraju se slike poprečnog preseka tkiva koje se mogu posmatrati u bilo kojoj orijentaciji.
MRI pregled, odnosno magnetna rezonanca, ne uzrokuje bol i, što je još važnije, elektromagnetna polja ne proizvode nikakvo oštećenje tkiva bilo koje vrste. MR sistem može ponekad da proizvede glasno kuckanje ili druge zvukove tokom procedure, a čepići za uši su obezbeđeni kako bi se sprečili problemi, koji mogu da budu povezani sa bukom koju stvara skener. Pacijent je u svakom trenutku pod nadzorom i može da komunicira pomoću interfonskog sistema.
Koliko je sigurna magnetna rezonaca kao način dijagnostike? Snažno magnetno polje MR sistema može da privuče predmete napravljene od određenih metala (metale za koje se zna da su feromagnetni, kao što je gvožđe) i uzrokuje njihovo naglo i snažno kretanje. To može da predstavlja mogući rizik za pacijenta ili bilo koga ko se nađe na putu objekta koji „leti unaokolo“. Zbog toga se veoma vodi računa da se spoljni predmeti, kao što su feromagnetni odvijači i rezervoari za kiseonik, ne unose u prostoriju MR sistema.
Pre pregleda pacijent obavezno mora da ukloni sve metalne stvari sa sebe, uključujući i spoljne slušne aparate, satove, nakit, metalni novac, magnentne kartice, mobilne telefone i delove odeće koji imaju metalne nitne ili rajsfešluse. Pored toga, skida se šminka, lak za nokte ili druga kozmetika koja može da sadrži metalne čestice.
Različiti predmeti odeće kao što su sportska odeća, helanke za jogu i majice, čarape, naramenice…  mogu da sadrže metalne niti ili antibakterijska jedinjenja na bazi metala, koja takođe mogu da  predstavljaju opasnost. Ovi predmeti mogu da se zagreju i spže kožu/kosu pacijenta tokom MRI pregleda. Stoga, ustanove gde se radi magnetna rezonanca obično zahtevaju od pacijenata da uklone svu potencijalno problematičnu odeću pre nego što se podvrgnu pregledu.
Kako MRI pregled reaguje na medicinske implante? Snažno magnetno polje MR sistema može da povuče bilo koji feromagnetni objekat u ili na pacijentovom telu, kao što je medicinski implant – određene kopče za aneurizme, pumpe za lekove, zubne implante… Zbog toga, sve ustanove gde se obavlja magnetna rezonanca imaju sveobuhvatne procedure skrininga i protokole, koje koriste za identifikaciju potencijalnih opasnosti. Kada se pažljivo prate, ovi koraci osiguravaju da MRI tehnolog i radiolog znaju za prisustvo bilo kakvih metalnih predmeta kako bi mogli da preduzmu mere predostrožnosti po potrebi.
U nekim neobičnim slučajevima, zbog prisustva neprihvatljivog implanta ili uređaja, pregled će možda morati da se otkaže. Na primer, MRI pregled neće biti obavljen ako je prisutan klip feromagnetne aneurizme jer postoji rizik da se klip pomeri i nanese ozbiljnu štetu pacijentu. Pored mogućeg pomeranja, određeni medicinski implantati mogu značajno da se zagreju tokom MRI pregleda kao rezultat radio talasa (radiofrekventne energije) koji se koriste za proceduru. To zagrevanje može da dovde do povrede pacijenta. Zbog toga je veoma važno da pacijent obavesti  tehnologa za magnetnu rezonancu o bilo kom implantu ili drugom unutrašnjem ili spoljašnjem predmetu koji ima pre nego što uđete u prostoriju za MR skener.
Magnetno polje može da ošteti metalne implante u telu Snažno magnetno polje MR sistema može da ošteti spoljni slušni aparat ili da izazove neispravnost ili povredu pejsmejkera, električnog stimulatora ili neurostimulatora. Ako neko u telu ima metak ili bilo koji drugi metalni fragment, postoji potencijalni rizik da on promeni položaj i može da izazove povredu. Pored toga, metalni implantat ili drugi predmet može da izazove gubitak signala ili da promeni MR slike što otežava radiologu da ih pravilno vidi. To nekada može da bude neizbežno, ali ako radiolog zna za to, onda se to i uzima obzir pri dobijanju i tumačenju MR slika.
Članak Zašto se tokom magnetne rezonance mogu desiti povrede, kada se ne poštuju određena pravila se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.