Izvor: eKlinika.rs, 21.Dec.2023, 12:01

Zašto se pojačano luči žuč i kako to možemo da sprečimo

Žuč, tečnost neophodna za varenje masti (žučna kiselina) se luči pojačano iz različitih razloga, a stručnjaci navode da je najvažniji i najčešći uzrok preterani unos masti kroz hranu. Na prevenciji i sprečavanju problema najviše možemo da uradimo sami ako ne postoje druge bolesti, koje ponekad iniciraju ovo stanje.
Koje bolesti i druga stanja još mogu biti uzrok da se žuč luči prekomerno Pored preteranog unosa masnoća, još neka stanja mogu da utiču na to da nam >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << se žučna kiselina prekomerno luči i izazove bolne i neprijatne simptome. To su:
zapaljenske bolesti creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis) posledice operacije zučne kese problemi sa tankim crevom (malapsorpcija – loša apsorpcija hranljivih namirnica u tankom crevu) hirurške intervencije na crevima. Zašto se luči žuč: Koja je uloga žučnih kiselina u telu, šta radi jetra a šta žučna kesa Za lučenje žučnih kiselina u telu je zadužena jetra. Ovi procesi su veoma važni jer podrazumevaju varenje i apsorpciju masnih kiselina i liposolubilnih vitamina koje unesemo kroz namirnice, kao i toksina, bilirubina i štetnih materija iz lekova. Prosečna odrasla osoba trebalo bi na dnevnom nivou da izluči se oko 1000 ml žučnih kiselina. Ukoliko se to poremeti, telo će nam signalizirati različitim simptomima.
Žučna kesa, anatomski povezana sa jetrom i pankreasom skladišti i koncentriše količine žuči. Posledica nagomilavanja žuči u ovom organu su kamenčići (kalkulusi), koji se sastoje od holesterola/bilirubina.
Simptomi pojačanog lučenja žuči Pojačano lučenje (sekrecija) žučnih kiselina često prolazi bez ikakvih simptoma, ali i izaziva brojne probleme. Prvi signali prekomernog lučenja žuči mogu biti
nadutost učestale stolice bolovi u trbuhu. Kada se pojavi kamenje u žučnoj kesi kao posledica poremećaja lučenja žuči, i to može proći asimptomatski. Međutim, ako se kamenčići zaglave u žučnim kanalima,  posledica je intenzivan, oštar bol ispod desnog rebarnog luka poznat kao bilijarna kolika. Česta je i pojava holecistitisa, upale žučne kese, koju karakterišu sledeći simptomi:
simptomi upale (temperatura, groznica, malaksalost) mučnina povraćanje gubitak apetita žutilo kože i vidljivih sluzokoža. Nelečeni holecistisis može da se iskomplikuje i do sepse, a blagovremeno primenjena terapija uspešno ga leči. Jedan od 5 slučajeva akutnog holecistitisa zahteva hitno hirurško zbrinjavanje.
Kako izbeći pojačano lučenje žučnih kiselina Glavni i najvažniji savet stručnjaka za prevenciju i lečenje ovakvih stanja je uravnotežena ishrana. Podrazumeva pre svega ograničeni (kontrolisani) unos masti i izbegavanje hrane bogate holesterolom (testo, brza i visokokalorična hrana, mesne prerađevine, majonez…). Tu su i ostale životne zdravije navike, uz održavanje adekvatne telesne težine i redovnu fizičku aktivnost. Nagle i rigorozne dijete, gladovanje, kao i prekomerni gubitak kilograma takođe mogu da pogoduju pojavi kamenčića u žučnoj kesi. Zbog toga stručnjaci i upozoravaju na ishranu koja je balansirana, a čiji su temelj voće, povrće i riba.

Treba naglasiti i da neke namirnice izazivaju pojačano lučenje žučnih kiselina (zeleno lisnato povrće, celer, kafa, sokovi i čaj od limuna).
Članak Zašto se pojačano luči žuč i kako to možemo da sprečimo se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.