Izvor: eKlinika.rs, 17.Mar.2024, 10:01

Zašto se mišići trzaju i grče – razlozi i stanja koja mogu biti okidači

Mišići nekad možda pulsiraju ili se skupljaju i ne mogu da se opuste. Trzaji i grčevi najčešći su u butinama, listovima, šakama, rukama, stomaku, grudnom košu i lukovima stopala. Mogu da uključuju deo mišića, ceo mišić ili grupu mišića. Lekari nisu uvek sigurni zašto se to dešava, ali razlog može da bude nekoliko uobičajenih okidača.
Kad nam oko titra ili igra Čini nam se kao da nam očni kapak komunicira Morzeovom azbukom. Ova pojava zove se miokimija. Ovi slučajni trzaji, koji mogu da budu slabi ili da nam zaista smetaju, dešavaju se na gornjem ili donjem kapku. Okidači mogu da budu različiti, od stresa i pušenja do vetra, jakog svetla, previše kofeina i nedostatka sna....

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.