Izvor: eKlinika.rs, 07.Dec.2023, 09:46

Zašto polipi u nosu mogu da se vrate nakon operacije i koji simptom često ukazaje na njih

Polipi u nosu su benigne (dobroćudne), ekspanzivne promene u nosu i paranazalnim sinusima. Češći su kod odraslih nego kod dece, mogu da postoje kao samostalno oboljenje, ali učestaliji su kod pacijenata koji se leče od astme, alergijskog rinitisa prouzrokovanog delovanjem grinja, ili kod preosetljivosti na ambroziju, navode neki stručni radovi. Tačan uzrok nastanka sinonazalne polipoze (polipa u nosu) nije do kraja razjašnjen u nauci. Polipi u nosu se leče operacijom, ali ni hirurgija >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ne uklanja uzrok bolesti. Moguće je da se posle operacije, kod jednog broja pacijenata ponovo pojave polipi u nosu, naglašavaju doktori.
Gubitak mirisa i sekrecija iz nosa Polipi u nosu bili su problem koji je postojao i u starom Egiptu, Hipokrat je pisao o njihovom uklanjanju omčom. Polipi u nosu mogu u bitnoj meri da utiču na kvalitet života pacijenta, da otežaju normalno disanje na nos. Problemi u nekim slučajevima mogu da traju i godinama.
– Sinonazalna polipoza je bolest nepoznate etiologije. Ono što je sigurno, to je da nastaju kao krajnji rezultat hroničnog zapaljenja sluznica nosa i paranazalnih sinusa nakupljanjem tečnosti u laminu propiju ( deo sluznice nosa). Obično se javlja kod dugotrajnih hroničnih zapaljenja sluznice nosa, izazvanih različitim oboljenjima. Osobe koje imaju progresivnu opstrukciju nosa (zapušen nos), gubitak mirisa i sekreciju iz nosa treba da se jave lekaru ORL specijalisti. Posle postvaljene dijagnoze bolesti savetuje se hirurško lečenje i potom uporna dugotrajna nega nosa i sinusa ispiranjima i povremenom upotrebom intranazalnih kortikosteroida – kaže za portal eKlinika specijalista otorinolaringologije prof. dr Rade Kosanović.
Specifični imuni odgovor Prof. dr Kosanović navodi da se polipi u nosu ne javljaju kod svih ljudi sa hroničnim sinuzitisima. Smatra se da postoji specifičan imuni odgovor koji dovodi do razvoja polipa.
– Često se javljaju udruženo sa drugim bolestima čija je karakteristika upravo prisustvo hroničnog zapaljenja, kao što su: hronični infektivni rinosinuzitis, hronični alergijski rinosinuzitis, cistična fibroza, alergijski gljivični rinosinuzitis, astma, eozionofilna grmulomatoza sa poliangiitisom. Veoma retko se neka maligna bolest nosne šupljine i paranazalnih sinusa može prezentovati kao polipoza nosa. Tada je obično prisustvo polipa jednostrano i na CT snimcima se može videti postojanje većih destrukcija kosti i okolnih struktura, što inače nije uobičajeno za polipozu nosa – objašnjava prof. Kosanović.
Simptomi i dijagnostika polipa u nosu Najčešći simptomi polipa u nosu su, progresivna opstrukcija nosa praćena otežanim disanjem na nos, sekrecija iz nosa, glavobolje, gubitak osećaja mirisa, ukoliko proces traje dugo dolazi do deformacije nosa koji se širi (frog face) i ponekad polipi čak izlaze napolje kroz nosne otvore.
– Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom kada se u nosnim šupljinama vide beličaste pihtijaste mase karakteristične za ovu bolest. Prisutno je i dosta lepljivog, gustog sekreta. Obavezan je i skener nosa i paranazalnih šupljina. Ovim snimanjem se dobija uvid u proširenost procesa i neophodan je u svakoj preoperativnoj pripremi pacijenta – precizira prof. Kosanović.
Kako se leče polipi u nosu? Prof. dr Rade Kosanović kaže da se polipi u nosu leče hirurški. Dodaje da se pacijenti obično javljaju za hirurško lečenje posle dužeg konzervativnog lečenja.
– Najčešće se pacijentima daju lekovi koji smanjuju zapaljenske procese kao što su antihistaminici i lokalni intranazalni kortikosteroidi. Treba istaći da svaka terapijska vrednost raznih narodnih lekova (trave, ren, crni luk…) u lečenju polipoze nosa nema naučnu potvrdu, pa se i ne savetuje – objašnjava doktor.
Kako izgleda operacija polipa u nosu? Operacija sinonazalne polipoze se radi u opštoj anesteziji, endoskopski, pomoću specijalnih instrumenta za endoskopsku hirurgiju.
– Nema nikakvih spoljnjih rezova na koži. Ovakva minimalno invazivna hirurgija umanjuje traumu koju operacija izaziva kod pacijenta i skraćuje, samim time, postoperativni oporavak. U zavisnosti od proširenosti bolesti traje i dužina operacije. Najčešće kod nekomplikovanih stanja operacija se završi u okviru od dva sata – precizira prof. Kosanović.
Postoperativni tok Postoperativno se drže tamponi u nosu jedan do dva dana, kaže prof Kosanović i dodaje da posle uklanjanja tampona pacijent mora svakodnevno da ispiram nos slanim rastvorima.
– Dok traje zarastanje operativne površine povremeno je potrebno da pacijentu nadležni hirurg očisti nos, jer se stvaraju kraste od sasušenog sekreta. Nakon završene epitelizacije operisanih površina pacijentu se savetuje ispiranje nosa i upotreba intranazalnih kortikosteroida kroz dugi vremenski period, sa povremenim prekidima uzimanja terapije kada se simptomi izgube ili su slabije izraženi. Posle dve nedelje pacijent je sposoban da radi, ukoliko na radnom mestu nema velike prašine ili nekih drugih zagađenja u vazduhu – naglašava prof. Kosanović.
Recidivi su česti I pored toga što se polipi u nosu leče hirurški, prof. dr Kosanović ističe da se operacijom polipoze nosa u suštini ne otklanja uzrok ove bolesti.
– Kao što smo ranije rekli, uzrok ove bolesti se još tačno i ne zna. Zato su recidivi česti. Ne znači da se svaka pojava ponovne bolesti mora obavezno odmah i operisati, jer se upotrebom intranazalnih kortikosteroida kod nekih pacijenta
polipi mogu držati pod kontrolom, tako da pacijenti dišu na nos i nemaju jako izražene druge navedene tegobe. Gubitak mirisa obično najavljuje povratak polipa. Računa se da oko 20 odsto pacijenata zahteva ponovnu hirurgiju pet godina nakon operacije – zaključuje prof. Kosanović.
Prof. dr Rade Kosanović redovni je profesor na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor je udžbenika, monografija, praktikuma. Posebno polje interesovanja u okviru otorinolaringologije profesora Kosanovića je otologija. Jedan je od pionira uvođenja hirurgije implantabilnih slušnih pomagala, posebno kohlearnih implanata. Bavi se endoskopskom hirurgijom nosa i paranazalnih šupljina, jedan je od vodećih stručnjaka u domenu estetske i funkcionalne hirurgije nosa. Kao prvi otorinolaringolog u Srbiji koji je ispitivao molekularne promene kod premalingih i malignih lezija larinksa nastavio je da se bavi ovom problematikom i u okviru projekta Ministarstva zdravlja. Objavio je više od 95 naučnih i stručnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima.
Članak Zašto polipi u nosu mogu da se vrate nakon operacije i koji simptom često ukazaje na njih se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.