Izvor: eKlinika.rs, 21.Mar.2024, 14:35

Zašto je visok krvni pritisak toliko opasan

Visok krvni pritisak, koji se često naziva „tihi ubica”, predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, jer može dovesti do brojnih zdravstvenih problema uključujući srčani udar, moždani udar i komplikacije u trudnoći. Ono što je ogroman problem je to što njegovi simptomi često ostanu neprimećeni, što potencijalno dovodi do teških posledica.


Koje vrednosti ukazuju na visok krvni pritisak Vrednost krvnog pritiska se iskazuje sa dva broja – to su sistolna (gornja) i dijastolna (donja) vrednost krvnog pritiska. Krvi pritisak je zapravo sila kojom krv deluje na zid krvnih sudova. Sistolni pritisak označava silu kojom krv deluje kada se srce kontrahuje i pumpa krv, dok je dijastolni...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.