Zašto je temperatura dobra za dete?

Izvor: B92, 14.Jun.2011, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je temperatura dobra za dete?

Nije prijatno kada je čelo vašeg deteta vrelo na dodir. Zato su roditelji pod stresom i rade sve kako bi sniziti temperaturu njegovog tela. Ali prema novom istraživanju davanje lekova za spuštanje temperature možda nije najbolji potez.

Razlog: temperatura vašeg deteta je fiziološki mehanizam koji se bori protiv infekcije, tako da ako pokušate da je spustite – to može otežati lečenje.

Detalji: Čak i kada dete ima blagu temperaturu roditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odmah posegnu za nekim lekovima, kaže se u studiji. I to je prirodno: sve što roditelji žele jeste da toplomer pokaže normalnu temperaturu. Ali prema novom istraživanju, nema dokaza da temperatura pogoršava bolest ili uzrokuje nege dugoročne komplikacije.

"Primarni cilj trebalo bi da bude poboljšanje celokupnog stanja deteta, a ne samo smanjenje temperature tela,” kažu istraživači.

Šta to znači: Dakle, kako treba da tretirate povećanu temperaturu tela kada je vaše dete bolesno? "Na primer, ako vaše dete ima bolove u ušima i visoku temperaturu, izgleda loše - daćete mu lek da se oseća bolje. Ako se temperatura malo spusti, a dete se oseća bolje, to je u redu. Ne brinite što temperatura tela još uvek nije na normalnom nivou,” kažu istraživači.

"Na kraju, temperatura je vaš prijatelj,” kaže dr Salivan jedna od doktora koja je radila na ovom istraživanju.

"To je normalan, pozitivan odgovor tela. Ona smanjuje mogućnost širenja infekcija i bakterija telom i stimuliše organizam da proizvodi više belih krvnih zrnaca, koji pomažu u borbi protiv infekcija.”

Dr Salivan predlaže sledeće savete:

Ne fokusirajte se samo na temperaturu.

Čak iako vaše dete nema povećanu temperaturu tela ili očigledne znake nelagode obratite pažnju da li je aktivno? Da li se igra ili je letargično? Da li teško diše? Da li ga nešto boli? Da li ima osip na koži? Sve su to znaci da je dete bolesno i zahtevaju lečenje.

Obratite pažnju na dehidrataciju.

"Visoka temperatura vodi ka dehidrataciji, koja je sama po sebi problem,” kaže dr Salivan. "Obratite pažnju na suva usta ili manjak uriniranja. Ako dete povraća možete mu dati tečnost poput sprajta ili 7 up-a, a ako ne povraća, dajte mu šta god želi, uključujući sokove i vodu.”

Napravite plan.

Tokom redovnih godišnjih pregleda kod pedijatra, pitajte ga koje korake treba da preduzmete kada vam se dete razboli i kako da se nosite sa temperaturom. I slobodno pozovite vašeg lekara kad god detetu nije dobro.

Ako vaše dete ima hroničnu bolest, delujte brzo.

"Temperatura je u ovom slučaju ozbiljniji faktor,” kaže dr Salivan. "Na primer ona kod dece može ubrzati rad srca. U tom slučaju obavezno posetite pedijatra.”

Obratite posebnu pažnju ako imate bebu.

"Bebe do 3 meseca koje imaju visoku temperaturu treba odmah odvesti u Urgentni centar ili kod pedijatra. U tom periodu one su male za bilo kakve lekove i temperatura kod njih može ukazivati na neku ozbiljnu bolest,” kaže dr Salivan.

Uzimajte prave lekove.

Koristite ibuprofen ili acetaminophen po uputstvu. "Istraživanja su pokazala da roditelji deci daju ili previše ili premalo lekova ,” kaže dr Salivan.

Pustite ih da spavaju.

Nemojte budite dete da biste mu dali lek, savetuje dr Salivan. Ako spava, znači da se dobro oseća i da mu je odmor potreban.

Foto: Getideaka / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto je temperatura dobra za dete?

Izvor: medio.rs, 14.Jun.2011

Nije prijatno kada je čelo vašeg deteta vrelo na dodir. Zato su roditelji pod stresom i rade sve kako bi sniziti temperaturu njegovog tela. Ali prema novom istraživanju davanje lekova za spuštanje temperature možda nije najbolji potez.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.