Zašto deca ne treba da drže dijetu?

Izvor: B92, 14.Dec.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto deca ne treba da drže dijetu?

Roditelji rizikuju dečji razvoj i rast kada im izbace određene namirnice iz ishrane, tvrdi nova studija.

Foto: Juhan Sonin/Flickr.com

Studija o zdravoj ishrani je otkrila opasnosti dijete sa malo ugljenih hidrata i hleba, što može da ograniči nutrijente i vitamine neophodne za psihički razvoj dece.

Studija je pronašla da 82% roditelja stavljaju decu na dijetu kao i sebe, najviše zbog toga što im je zgodno da ne prave odvojene obroke.

Istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pronašlo da 45% roditelja ograniči količinu hleba koje dete pojede dok 17% smanji ugljene hidrate iz dečje ishrane.

Popularne dijete poput paleolitske i prirodne, koja podrazumeva ishranu neprerađenim proizvodima, primetno su smanjile unos ugljenih hidrata među Australijancima, što je dovelo do smanjenog unosa vlakana, zrnaste hrane i proteina.

Hana Salah, pedijatrijki nutricionista rekla je da osuđuje smanjenje ugljenih hidrata u ishrani dece.

"Najčešće gojazni roditelji pokušavaju da smršaju i smanjuju ugljene hidrate sebi pa samim tim i deci. Ugljeni hidrati su veoma važni za funkcionisanje mozga dece kao i u održanju nivoa energije. Oni pomažu otpuštanje serotonina, pa smanjenje namirnica bogatim ugljenim hidratima mogu da rezultiraju promenama raspoloženja i dugoročnom depresijom", zaključuje ona.

Ona predlaže da roditelji naprave pametniji izbor kada su veličine porcija kao i kvalitet hrane u pitanju.

Ugljeni hidrati su deci potrebni da napreduju u budu srećna, piše Dejli mejl.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto deca ne smeju da drže dijetu

Izvor: Radio 021, 14.Dec.2014

Roditelji rizikuju dečji razvoj i rast kada im izbace određene namirnice iz ishrane, tvrdi nova studija...Studija o zdravoj ishrani je otkrila opasnosti dijete sa malo ugljenih hidrata i hleba, što može da ograniči nutrijente i vitamine neophodne za psihički razvoj dece...Studija je pronašla da...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.