Izvor: eKlinika.rs, 21.Mar.2024, 16:00

Za šta je značajan luteinizirajući hormon i kada je potrebno proveriti njegove vrednosti

Luteinizirajući hormon (LH) luči hipofiza i od ključne je važnosti za pravilno funkcionisanje reproduktivnog sistema i hormona potrebnih za održavanje trudnoće. Luteinizirajući hormon, to jest određeni nivo ovog hormona, može da ukaže na problem sa neplodnošću, bude razlog neredovnih menstruacija, preranog ili zakasnelog puberteta. Ovaj hormon kod žena dovodi do ovulacije, a kod muškaraca do produkcije testosterona.
Kada se proverava luteinizirajući hormon? Luteinizirajući hormon proverava se kada se posumnja na neplodnost, kod žena može da ukaže na najoptimalnije vreme za začeće tokom menstrualnog ciklusa, otkrije razloge neredovnih menstruacija, ili pruži uvid u početak perimenopauze, prelaznog perioda...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.