Izvor: eKlinika.rs, 14.Avg.2023, 08:48

Vrtoglavice izazivaju „ringišpil u glavi“, zašto se javljaju i da li mogu da nestanu jednim potezom

Jutarnje i noćne vrtoglavice često su razlog za uznemirenost i veliki strah. Reč je o dobroćudnim položajnim i iznenadnim vrtoglavicama koje pacijenti najčešće primećuju pri promeni položaja glave, česte su pri leganju, ustajanju ili okretanju u krevetu. Ove vrtoglavice su bezazlene. Ne remete zdravlje, ali utiču na kvalitet života. Pacijenti se usled straha od vrtoglavica manje kreću, mišići vrata su stegnuti te se često žale i na bol u vratu.
Sve vrtoglavice izazivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << strah Položajne vrtoglavice traju najčešće do 30 sekundi, a često se javljaju pri svakodnevnim aktivnostima i kućnim poslovima kao što je kačenje zavesa,  menjanje sijalice ili pri pranju kose. Često ženama odlazak kod frizera predstavlja problem, jer pri pranju kose osete jaku vrtoglavicu. Ove vrtoglavice mogu biti praćene bledilom, mučninom ali i strahom da se nešto ozbiljno dogodilo.
– Nažalost, sve vrtoglavice izazivaju strah, pa i ovaj oblik vrtoglavica koje nazivamo položajnim. Pacijent dok sedi ili hoda uglavnom nema tegoba, ali kada se sagne, legne, ustane ili okrene u krevetu, sve mu se zavrti. Odatle i naziv, položajne vrtoglavice, jer jaku kratkotrajnu vrtoglavicu izaziva promena položaja glave i tela. Najčešći uzrok ovih vrtoglavica je prolazni poremećaj otokonija, to jest kristalića unutrašnjeg uva čija je funkcija da nas obaveštavaju o gravitaciji. Kada se te otokonije pomere iz svog anatomskog ležišta onda svaka promena položaja generiše vrtoglavicu – kaže za portal eKlinika otorinolaringolog dr Dušan Pavlović.
Bezazlene i najčešće vrtoglavice Stručnjaci objašnjavaju da je pravi naziv ovog poremećaja u uvu – bezazlene prolazne položajne vrtoglavice ili skraćeno BPPV. One su i najčešći tip vrtoglavica.
 – Epitet „bezazlene“ dolazi odatle što kada ove vrtoglavice prođu, nema nikakvih trajnih posledica po centar za ravnotežu i pacijent ponovo normalno funkcioniše. Kod mnogih pacijenata ove vrtoglavice, ipak, izazivaju zabrinutost i jak strah. Prvi odbrambeni mehanizam je kočenje vratno-ramene muskulature kako bi se sprečio neželjeni pokret glavom koji stvara ovaj ružan osećaj u glavi. Zbog toga ukoliko položajne vrtoglavice duže potraju pacijenta počinje da boli i vrat i sav je ukočen prilikom kretanja – navodi dr Pavlović.
Probleme izaziva i mnogo šarenih detalja I pored toga što ih stručnjaci određuju kao bezazlene, položajne vrtoglavice često mogu ostaviti posledice na psihu u vidu izražene vertigofobije (straha od vrtoglavice).
– Javljaju se i sekundarne psihogene nadogradnje to jest, pacijent razvija formu konstantno prisutne vrtoglavice i netolerancije kretnje, a nekada i vizualno indukovane vrtoglavice. Pri dužem stajanju pacijent oseća ljuljluškanje i često ima potrebu da se pridrži, u hodu po nekad osećaj da će da skrene u stranu ili strah od pada. A ružan osećaj u glavi se javlja prilikom brzog smenjivanja slika na ekranu, na primer skrolovanja, brzog promicanja predmeta u vidnom polju ili gledanja u zahtevne slike i situacije koje su ispunjene mnoštvom šarenih detalja, kao što je to u supermarketima ili tržnim centrima – objašnjava dr Pavlović.
Položajne vrtoglavice se javljaju i kao posledica nekih bolesti Sagovornik portala eKlinika dodaje da i pacijenti koji pate od migrenskih glavobolja mogu razviti formu migrenskog napada koji se manifestuje vrtoglavicom umesto glavoboljom. Ovo stanje se naziva vestibularna migrena. Nekada se napadi vestibularne migrene manifestuju u vidu položajnih vrtoglavica koje je anamnestički teško razlikovati od BPPV-a. kaže dr Pavlović. U nauci ipak nije do kraja poznato zašto dolazi do pomeranja otokonija (mikrokristala iz polukružnih kanala u unutrašnjem uvu zbog kojih se i javljaju vrtoglavice).
– Povreda glave je jasan uzrok nastanka položajnih vrtoglavica. Kod većine pacijenata, međutim, nema nikakvog podatka o padu i medicina za sada još uvek nema jasan odgovor na pitanje zašto je došlo do položajne vrtoglavice. Primećeno je da neke druge bolesti i stanja predstavljaju faktor rizika za nastanak bezazlenih prolaznih položajnih vrtoglavica. To su: manjak D vitamina, migrena, Hašimoto tiroiditis i druga autoimuna oboljenja, osteoporoza, pa i dijabetes. Nije se pokazalo da je krvni pritisak povezan sa ovim poremećajem unutrašnjeg uva. Ali zato pacijenti koji već imaju oštećenje centra za ravnotežu izazvanog nekom drugom bolešću uva, kao što je Menierova bolest ili su ranije preležali upalu unutrašnjeg uva, mogu imati češće epizode bezazlenih položajnih vrtoglavica – precizira dr Dušan Pavlović.  
Kristalići u uvu se talože kada spavamo Položajne vrtoglavice se najčešće javljaju ujutru ili u noćim časovima, što se kako ističe dr Pavlović, objašnjava time da se tokom spavanja ne krećemo.
– Tokom dužeg mirovanja kao što je situacija prilikom spavanja, otkačene otokonije (kristalići u uvu) se istalože, te kako se pacijent u toku noći okrene, počinje jaka vrtoglavica koja ga može probuditi, ili ujutru kako se okrene prema alarmu za buđenje da krene „ringišpil u glavi“ ili jak osećaj propadanja, tonjenja. Prilikom ustajanja pacijenti često kažu da imaju osećaj da ih je nešto bacilo nazad u krevet – objašnjava dr Pavlović.
Spontano prolaze Položajne vrtoglavice osim što se manifestuju jakom kratkotrajnom vrtoglavicom prilikom ustajanja, saginjanja, zabacivanja glave ili leganja, mogu biti praćene i mučninom i osećajem nesigurnosti pa i lake nestabilnosti pri hodu.
– Simptomi su obično najintenzivniji prvih dana, a vremenom iz dana u dan obično slabe,  te nakon nekoliko dana do nekoliko nedelja spontano prolaze. Jednostavno, uvo ima određene kapacitete da ovu grešku koja se pojavila popravi; to jest, dolazi da resorpcije otkačenih kristala i vrtoglavica slabi i prolazi. Međutim, u nekim slučajevima dešava se da se otokonije nezgodno zaglave i da vrtoglavica ne može proći spontano pa je potrebno stručno lečenje – kaže dr Pavlović.
Kako se dijagnostikuju položajne vrtoglavice? Vrtoglavice se dijagnostikuju pregledom pacijenta koji nazivano neurotološki pregled. Ovaj pregled zasniva se na ispitivanju funkcije centra za ravnotežu i nervnih puteva u glavi za stabilnost.
– Položajni testovi ulaze u bateriju ovih ispitivanja i oni nam zapravo omogućavaju da se postavi i dijagnoza o kojoj govorimo – BPPV. Prilikom pregleda, lekar posmatra pacijentove oči kroz specijalne naočare koje otklanjaju fiksaciju i u trenutku kada se pacijentu vrti u glavi, ispitivač vidi nistagmus – treperenje oka. Po ovim pokretima oka možemo otkriti gde je problem, to jest u kom uvu su se zaglavili kristali i tačno na kojem mestu, što je važno da znamo kako bismo ovaj poremećaj mogli uspešno lečiti – navodi dr Pavlović.
Doktor dodaje da se neurotološkim pregledom može otkriti da pacijent osim položajnih vrtoglavica ima i neki drugi problem, kao što su oštećenje centra za ravnotežu ili ređe neki centralni vestibularni problem, koji mogu biti razlog učestalih epizoda položajnih vrtoglavica. Moguće je da se ova stanja slučajno otkriju, to jest, predstavljaju uzgredni nalaz pri pregledu i lečenju bezazlene položajne vrtoglavice. 
Problem može da se otkloni i jednim potezom Položajne vrtoglavice najčešće prolaze spontano, same od sebe, a mogu veoma brzo i uspešno da se leče i repozicionim manevrom.
– Repozicioni manevar predstavlja stručno nameštanje, pozicioniranje i okretanje pacijenta na preglednom ležaju koje ima za cilj da zalutale kristale (otokonije) unutrašnjeg uva, vrati na mesto. Postoji više različitih manevara koji se izvode, a koji će doktor odabrati najviše zavisi od toga gde su se kristali zaglavili što se prethodno utvrdi pregledom (položajnim testovima). Uspešnost repozicionih manevara je velika i najčešće se problem otkloni u jednom aktu. Kod nekih pacijenata postupak je ipak potrebno ponoviti i nekoliko puta – precizira dr Dušan Pavlović.
Vitamin D i odgovarajuća fizička aktivnost Na naše pitanje kako može da se spreče ove vrtoglavice dr Pavlović nam objašnjava da osim zdravog načina života, ne postoji ništa drugo što bi pacijent mogao da uradi da spreči da se položajne vrtoglavice ne ponove. 
– Za sada se u prevenciji koristi D vitamin, kao i lekovi za cirkulaciju uva, antioksidanti i vitamini. Često su pacijenti u zabludi i misle da će ukoliko se ne kreću sprečiti nastanak nove epizode položajne vrtoglavice. Primećeno je da baš naprotiv, nekretanje i dugotrajno ležanje povećavaju rizik od nastanka novih položajnih vrtoglavica. Pacijentima uvek preporučujemo što više šetnje, kretanja i sportskih aktivnosti u skladu sa uzrastom i pridruženim bolestima – savetuje dr Pavlović.
Dr Dušan Pavlović je specijalista otolaringolog sa posebnim interesovanjem za lečenje vrtoglavica i problema sa ravnotežom. Osnivač je Centara za sluh i ravnotežu i predsednik Udruženja otologa i audiologa Srbije. Usavršavao se iz oblasti otologijije, neurootologije, otorinolaringologije.
Članak Vrtoglavice izazivaju „ringišpil u glavi“, zašto se javljaju i da li mogu da nestanu jednim potezom se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.