Visok pritisak se leči i vežbom

Izvor: B92, 28.Okt.2013, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visok pritisak se leči i vežbom

Povišen pritisak ne mora odmah da se leči. Kod pacijenata kod kojih je hipertenzija posledica stresa, fizička aktivnost daje odlične rezultate u snižavanju pritiska.

Zbog neprimetnih simptoma hipertenzija često dugo ostaje neotkrivena. Kada se povišen pritisak konačno otkrije, neizbežna je doživotna terapija lekovima za sniženje krvnog pritiska.

Smatra se da više od 40 odsto našeg stanovništva ima povišen krvni pritisak. Dok su se ranijih decenija lekari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << „kleli“ u beta-blokatore, diuretike, inhibitore kalcijuma i druge lekove koji regulišu krvni pritisak, danas se uviđa da oni ne samo da nisu jedini, nego često nisu ni najvažniji način regulisanja hipertenzije.

"Lekovi su često neophodni u lečenju hipertenzije, ali preterana upotreba lekova donosi privid da ne mora da se pazi na ishranu i da se vežba" kaže prof. dr Višeslav Hadži-Tanović, kardiolog.

"Shvatili smo da je godinama, pod pritiskom farmaceutske industrije pacijentima prepisivano više lekova nego što je potrebno. Visok pritisak je jedan od najvećih i najčešćih faktora rizika za nastanak srčanog udara, ali se terapija nikako ne sme šablonski određivati.

Doktor Hadži-Tanović je pojasnio kako su posle sistematskog pregleda 1.000 ispitanika rezultati pokazali da kod zdravih ljudi, svakodneno izloženih stresu krvni pritisak dostiže i do 160 sa 100 mmHg. Na godišnjem odmoru, njihov pritisak bi se potpuno normalizovao bez lekova, a odmah po vraćanju radnim obavezama, ponovo rastao. Za ispitanike je oganizovana rekreacija od 60 minuta tri puta nedeljno, kod većine ispitanih pritisak je nakon laganog vežbanja (aerobik, lagana košarka, plivanje), bio u proseku 110/125 sa 75/80.

"Takvim osobama smo savetovali da u svojoj režiji obavezno nastave sa vežbanjem, s minimalno 45 minuta šetnje posle posla i vikendom van mesta boravka" dodaje dr Hadži-Tanović.

"U više od 90 odsto slučajeva imali smo uspeh, lekove su morali da piju samo oni nedisciplinovani da vežbaju, ili hronični bolesnici sa oboljenjem koje nepovoljno utiče na krvni pritisak.

Ipak, da bi bila dobro kontrolisana hipertenzija, lekovi su u nekim slučajevima neophodni". Ali, kako navodi dr Hadži-Tanović, uvek pre uvođenja lekova, naročito kod pacijenata sa prethipertenzijom treba probati sa promenom stila života i obavezno sa rekreacijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.