Virus Zapadnog Nila registrovan u tri srpska grada, dva pacijenta u bolnici: Koliko je opasan? VIDEO

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 12:47

Virus Zapadnog Nila registrovan u tri srpska grada, dva pacijenta u bolnici: Koliko je opasan? VIDEO

Prva dva slučaja oboljevanja od virusa Zapadnog Nila ovog leta registrovana su u Srbiji, dok su komarci zaraženi ovim virusom, koji ih ubodom i prenose na ljude, registrovani u tri grada.

Zaraženi pacijenti su u dobrom stanju, saopštio je Institut za javno zdravlje. Koji su simptomi i koliko je virus Zapadnog Nila zapravo opasan otkrio je profesor doktor Dragan Delić u današnjoj emisiji "Jutro" televizije Prva.

Kako kaže infektolog, druga polovina leta i rana jesen, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << period je kada se javlja groznica Zapadnog Nila. On ističe i da ga prenose ptice, a ne samo komarci.

"Migratorne ptice su najčešći domaćini tih virusa, potom vodene površine, gde su prenosioci komarci. Inkubacija kod ove bolesti je od tri do četrnaest dana. Bolest potom počinje naglo i brutalno sa povišenom telesnom temperaturom, bolovima u mišićima, zglobovima. Može da se javi osip, povraćanje, dijareja i drugo. Liči na gripozno stanje. 80 posto ljudi čak i nema simptome. Jedna osoba od 150 inficiranih ima tešku neuro-invanzivnu formu groznice", priča profesor i dodaje:

"Bolest ima tendenciju da da upalu moždanica, odnosno meningitis ili encefalitis. Od glavobolje, preko pomućene svesti, može se doći i do kome. Kod osoba starijih od 60 godina ili koje imaju neke bolesti, veća je verovatnoća da će doći do teške, komplikovane ili čak fatalne forme", kaže doktor Delić, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.