Zdravlje

Nedelja, 30.07.2023.

12:18

Virus Zapadnog Nila registrovan u tri srpska grada, dva pacijenta u bolnici: Koliko je opasan? VIDEO

Prva dva slučaja oboljevanja od virusa Zapadnog Nila ovog leta registrovana su u Srbiji, dok su komarci zaraženi ovim virusom, koji ih ubodom i prenose na ljude, registrovani u tri grada.

Izvor: B92, Prva

Virus Zapadnog Nila registrovan u tri srpska grada, dva pacijenta u bolnici: Koliko je opasan? VIDEO
Foto:Shutterstock/GrooveZ

Zaraženi pacijenti su u dobrom stanju, saopštio je Institut za javno zdravlje. Koji su simptomi i koliko je virus Zapadnog Nila zapravo opasan otkrio je profesor doktor Dragan Delić u današnjoj emisiji "Jutro" televizije Prva.

Kako kaže infektolog, druga polovina leta i rana jesen, period je kada se javlja groznica Zapadnog Nila. On ističe i da ga prenose ptice, a ne samo komarci.

"Migratorne ptice su najčešći domaćini tih virusa, potom vodene površine, gde su prenosioci komarci. Inkubacija kod ove bolesti je od tri do četrnaest dana. Bolest potom počinje naglo i brutalno sa povišenom telesnom temperaturom, bolovima u mišićima, zglobovima. Može da se javi osip, povraćanje, dijareja i drugo. Liči na gripozno stanje. 80 posto ljudi čak i nema simptome. Jedna osoba od 150 inficiranih ima tešku neuro-invanzivnu formu groznice", priča profesor i dodaje:

"Bolest ima tendenciju da da upalu moždanica, odnosno meningitis ili encefalitis. Od glavobolje, preko pomućene svesti, može se doći i do kome. Kod osoba starijih od 60 godina ili koje imaju neke bolesti, veća je verovatnoća da će doći do teške, komplikovane ili čak fatalne forme", kaže doktor Delić, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: