Izvor: eKlinika.rs, 12.Jun.2023, 19:01

Uvećana prostata remeti san, a ovi čajevi pomažu da se spava celu noć

Uvećana prostata ili benigna hiperplazija prostate uzrokuje povećanje prostate –  žlezde koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema. To je najčešći problem kod muškaraca i javlja se kod skoro svih muškaraca kako stare. Prostata kod većine muškaraca počinje da se uvećava već posle 30. godine života, a u osmoj deceniji više od 90 odsto muškaraca ima uvećanje prostate. Simptomi su otežano mokrenje i iznenadna potrebu za mokrenjem, a lečenje uključuje lekove, operaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << i minimalno invazivne procedure.
Šta muškarci treba da jedu a šta da izbegavaju ako je uvećana prostata Kod muškaraca, kojima je uvećana prostata, problem čestog mokrenja najproblemtičniji je noću jer remeti san. Prostata je žlezda koja se nalazi ispod bešike i ispred rektuma. Otprilike je veličine oraha i okružuje deo uretre. Ako prostata raste, to može da spreči prolazak mokraće i ejakulata kroz uretru.
Često pitanje među muškarcima je šta smeju, a šta ne da jedu i piju ako imaju uvećanu prostatu.  Voće, povrće i zdrave masti mogu da budu od koristi za zdravlje prostate, a najbolji je mediteranski način ishrane. Od namirnica koje najviše prijaju muškarcima sa uvećanom prostom su:
Bobičasto voće Brokoli Citrusi Orašasti plodovi Paradajz Kurkuma. S druge strane, kada je prostat uvećana treba izbegavati:
Prerađenu hranu Šećeri i velike količine ugljenih hidrata Alkohol Kofein Mleko/mlečni proizvodi Crveno meso Natrijum (so). Kod uvećane prostate miran san obezbeđuju neki čajevi Osim hrane, simptome uvećane prostate mogu da ublaže i prirodni čajevi, koji će sprečiti često ustajanje noću zbog odlaska u toalet. Uvećana prostata pritiska mokraćnu cev, nadražuje njen mišić sfinkter i tako nastaje nagon za mokrenjem. A zna se koliko je teško ponovo se uspavati kada se jednom probodimo. Posledica toga je da su ljudi konstantno iscrpljeni, neispavani, umorni, a imunitet je sve slabiji i slabiji.
Čajevi koji se koriste kod uvećane prostate
Kašičicu zelenog čaja, najbolje u lisitćima, preliti šoljom ključale vode, ostaviti poklopljen do 10 minuta da odstoji, procediti i piti dok je još topao Čaj od korena koprive priprema se tako što se jedna supena kašika čaja prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi se da odstoji malo, procedi i pije topao Jednu supenu kašiku suvih brusnica preliti šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti oko 10 miinuta, pa procediti i piti čaj dok je još topao. Čaj je prijatnog ukusa i nema potrebe dodavati bilo kakve zaslađivače 2 kašičice iseckanih listova brusnice preliti sa 2 čaše vrele vode, ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta, zatim ohladiti i piti po 100 ml 3 do 4 puta dnevno Pomešati jednake količine cvetova kamilice i valerijane, listova nane, i plodova kima i morača. Kašiku te smese preliti čašom vrele vode, ostaviti da odstoji do 20 minuta, procediti i piti po pola čaše ujutru i uveče 15 g suvih cvetova kamilice preliti sa 2 litara provrele vode, ostaviti da odstoji 15 minuta. Piti sa medom ili šećerom. Preporučuje se ispijanje  čaja uveče, pred spavanje jer obezbeđuje čvrst i spokojan san Kašičicu zelenog čaja, najbolje u lisitćima, preliti šoljom ključale vode, ostaviti poklopljen do 10 minuta da odstoji, procediti i piti dok je još topao Za pripremu čaja od male mlečike koriste se list, cvetovi i stabljika biljke. Čaj se priprema tako što se kafena kašičica čaja prelije ključalom vodom, ostavi da odstoji narednih oko 15 minuta. Zatim se čaj ocedi i pije 2 puta u toku dana, najbolje ujutru i uveče Čaj od semenki bundeve priprema se od nepečenih semenki tako što se jedna do dve supene kašike sipaju u litar vode i kuvaju do ključanja. Zatim se ostavi da malo odstoji, procedi i pije. Članak Uvećana prostata remeti san, a ovi čajevi pomažu da se spava celu noć se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.