Uskoro stiže jeftinija verzija leka protiv kovida  koliko će da košta?

Izvor: B92, 20.Jan.2022, 18:02

Uskoro stiže jeftinija verzija leka protiv kovida " koliko će da košta?

Skoro 30 proizvođača generičkih lekova potpisalo je sporazum o proizvodnji jeftinih verzija pilula protiv kovida "molnupiravir", koju proizvodi kompanija "Merk", saopštio je danas Fond patenata za lekove (MPP).

"Fond patenata za lekove (MPP) objavio je danas da je potpisao ugovore sa 27 generičkih kompanija za proizvodnju oralnog antivirusnog leka protiv kovida molnupiravir i snabdevanje u 105 zemalja sa niskim i srednjim prihodima", saopštio je MPP, a prenosi agencija Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Međunarodna organizacija MPP sa sedištem u Ženevi inače ima podršku Ujedinjenih nacija.

Agencija za patente UN sklopila je sporazume sa skoro 30 farmaceutskih kompanija za proizvodnju generičkih verzija Merkovog leka molnupiravir protiv kovida 19 za siromašnije zemlje.

Na ovaj način UN žele da omoguće pristup lekovima većem broju zemalja i ljudi u nastojanju da suzbiju pandemiju novog koronavirusa.

Za potpisivanje ugovora sa Merkom bio je zadužen UN-ov fond patenata za lekove (MPP). Sporazum će proširiti spisak kompanija koje će proizvoditi ovaj antivirusni eksperimentalni lek, što će znatno povećati količinu i dostupnost molnupiravira.

Ranije ove godine Merk je potpisao bilateralni ugovor o licenciranju sa osam indijskih proizvođača generičkih lekova, uključujući Aurobindo Pharma, Cipla Ltd, Dr. Reddi's Labs, Emcure Pharmaceuticals, Hetero Labs, Sun Pharmaceuticals i Torrent Pharmaceuticals.

Novi sporazum će sada omogućiti da 27 kompanija iz Kine, Indije, Afrike, Azije i sa Bliskog istoka proizvode sastojke i gotov proizvod.

Merkov lek je dobio odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima u SAD u decembru nakon što se pokazalo da smanjuje rizik od bolničkog lečenja i smrti kod pacijenata sa visokim rizikom za 30 odsto.

MPP navodi da će lek, prema dogovoru, biti distribuiran u 105 manje razvijenih zemalja, a koštaće oko 20 američkih dolara.

To je pakovanje od 40 tableta za pet dana. Sjedinjene Države su pristale da plate 700 dolara za jedan kurs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.