Urođeno suženje traheje ugrožava disanje, operacija niske stenoze prvi put urađena kod nas

Izvor: eKlinika.rs, 01.Avg.2023, 08:45

Urođeno suženje traheje ugrožava disanje, operacija niske stenoze prvi put urađena kod nas

Urođena stenoza traheje ili suženje glavnog disajnog puta (dušnika), srećom spada u retke urođene anomalije. Kako ovaj poremećaj ugrožava sam proces disanja, jasno je da je reč o ozbiljnom zdravstvenom problemu.
Stenoza traheje može biti urođena i stečena U razgovoru za eKlinika portal, profesor dr Mila Stajević, načelnik Službe za kardiotorakalnu hirurgiju Instituta za zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ objašnjava da se protokom vremena problem >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << pogoršava jer je suženje sve veće, pa tako pacijenti s vremenom mogu završiti na nekom od vidova invazivne ili neinvazivne mehaničke potpore disanja.
– Postoje i suženja koja su stečena, najčešće kod dece koja su dugo boravila na respiratoru iz bilo kog razloga ili zbog bolesti. Dečiji disajni putevi su mekani i podložni stvaranju suženja ili razmekšanja usled dugotajne intubacije što komplikuje postoperativni tok i zahteva dodatne kasnije intervencije na respiratornim putevima. U slučaju intervencije o kojoj govorimo, prvi put urađenoj kod nas i to uspešno, reč je o urođenoj anomaliji (sa kojom je dete rođeno) – objašnjava prof.dr Stajević uz detaljan osvrt na urođene anomalije disajnih puteva.
Kako dolazi do urođenih anomalija disajnih puteva – Urođene anomalije disajnih puteva se stvaraju intrauterino i razvoj respiratornog sistema počinje od 4. nedelje fetalnog života. Respiratorni sistem sazreva polako i tek oko 28. nedelje je sposoban za obavljanje razmene gasova i samostalno funkcionisanje. Zato su deca koja su rođena pre vremena najčešće izložena poteškoćama sa disanjem. Nisu retke udružene anomalije sa gastrointestinalnim sistemom zato što je njihovo poreklo zajedničko – priča sagovornica eKlinika portala.
Kakve komplikacije može da izazove stenoza traheje Do samog suženja najčešće dolazi, objašnjava prof. dr Stajević, kada hrskavica, koja čini osnov građe dušnika i bronha nije normalne anatomije.
– Ona može biti zadebljana, izmenjena, u vidu tzv. kompletnih trahealnih prstenova koji nisu normalni, u sklopu metaboličkih poremećaja, rezultata kombinovanih urođenih anomalija (fistula, razmekšanja usled spoljnjeg pritisak okolnih struktura..). Mogu biti kombinovane anomalije gornjih i donjih disajnih puteva u vidu rascepa, suženja, razmekšanja. Devojčica od tri godine koja je operisana je imala veoma teško urođeno suženje koje se nalazilo neobično nisko, odnosno na samoj račvi dušnika u dva glavna bronha. Ovo je veoma retka anomalija, viđa se možda po par puta u karijeri jednog hirurga. Disala je s poteškoćama, imala česte infekcije zbog sekreta koji se skupljao i zadržavao u plućima, tegobe sa glasnim žicama. Stanje joj se pogoršavalo iz dana u dan – opisuje naša sagovornica nevolje male pacijentkinje, koja je sada, na sreću, dobro.
Zašto su operacije stenoze traheje retke i kompleksne Hirurzi koji se bave ovim problemom su veoma retki i u svetu a trahealna hirurgija kompleksna je kod dece i kod odraslih. Nezahvalna je, kaže prof. dr Stajević posebno kod dece iz više razloga:
– Traheja je hrskavičav organ koji nema dobru prokrvljenost, tako da je zarastanje posle bilo kakve intervencije teško. U njoj je stalno neka vrsta „podmazivača“ (sekreta) podložnog infekcijama, što je takođe rizik za ranu i produžava vreme zarastanja. Pristup samom dušniku je težak jer se nalazi u zadnjem medijastinumu (iza kičme a ispred srca). Ono što možda i najviše ove operacije čini komplikovanim je to što pacijent mora da diše, a to je u nemogućnosti jer mu se traheja seče. Zbog toga u najvećem broju intervencija mora da se upotrebljava mašina za vantelesni krvotok, što podrazumeva i kardiohirurško znanje ljudi u timu.
Mašina za vantelesni krvotok Foto: Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“

Komplikacije operacije su moguće i česte Načelnica Službe za kardiotorakalnu hirurgiju Instituta za zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ prof. dr Stajević, potvrđuje da su rizici od komplikacija veliki i da se dešavaju često.
Prema njenim rečima, šavovi mogu da popucaju, hrskavica propadne, deca provode dosta vremena na mašinama za disanje, pa je svaka ovakva uspešna intervencija gde god da se uradi ravna podvigu.
Zašto je renomirani stručnjak iz „Great Ormond Street Hospital“ pristao da operiše trogodišnju devojčicu u Beogradu U Institutu su jednu sličnu operaciju naši stručnjaci već izvršili, ali je u pitanju bio tinejdžer (gotovo odrasla osoba) sa visokom stenozom, ispod grkljana. Međutim, naglašava prof. dr Stajević, operacije ovako niske kongenitalne trahealne stenoze nikada do sada nisu rađene u našoj zemlji. Neka deca sa problemima iz iste kategorije bolesti su slata u Pariz.
The Great Ormond Street Hospital je londonska bolnica poznata po grudnoj hirurgiji. Sagovornica našeg portala se sa ovom vrstom hirurgije susrela u toj renomiranoj ustanovi devedesetih godina na specijalizaciji kod profesora Martina Eliota, koji je u međuvremenu otišao u penziju. Nasledio ga je dr Nagarajan Muthialu, a prof. dr Mila Stajević upoznala ga je na istom mestu prilikom boravka zbog komplikovanog stanja jednog pacijenta. Predstavila mu je slučaj i pitala da li bi došao da operiše devojčicu. Dr Muhtialu je rado prihvatio poziv. Tako se još jednom zahvaljujući našim stučnjacima i ugledu koji uživaju i van granica naše zemlje desila saradnja na dobrobit pacijenta.
Dr Nagarajan Muthialu na Odeljenju intenzivne nege u Institutu „Dr Vukan Čupić“ Foto: Privatna arhiva

Kako je protekla prva operacija niske stenoze u našoj zemlji Opsežnu i adekvatnu pripremu odradio je tim iz Instututa „Dr Vukan Čupić“, a zahvaljujući sredstvima RFZO iz budžeta namenjenim lečenju u inostranstvu kao i za dolazak inostranih stručnjaka, u Beograd je pre dve sedmice stigao ugledni hirurg, čije polje delovanja su srčani, torakalni i trahealni problemi dece, kao i transplantacije.
Operaciji su prethodile onlajn konsultacije, a u četvrtak, 20. jula, urađena je intervencija. Devojčica je bila na mašini za vantelesni krvotok, a metodom „slajd traheoplastika“ suženi deo traheje je proširen.
Prof. dr Stajević sa velikim zadovoljstvom i ponosom ističe da je postoperativni tok protekao izuzetno uspešno, bez bilo kakvih komplikacija, da je rezultat postoperativne bronhoskopije izvanredan i da se za nekoliko dana očekuje otpust iz bolnice.
Tim stručnjaka koji je učestvovao u operaciji Uz uglednog gosta iz Londona, tim naših stručnjaka iz Instututa za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ činili su: prof. dr Mila Stajević, njene mlađe kolege dr Ivan Dizdarević, specijalista kardiohirurgije i dr Nemanja Djorđević, lekar na specijalizaciji iz kardiohirurgije, pedijatar pulmolog doc. dr Aleksandar Sovtić, anesteziolozi dr Igor Krunić i dr Jordanka Ilić, perfuzeri Bojan Dimić i Snežana Jelovac (tehničari koji vode mašinu za vantelesni krvotok).
Članak Urođeno suženje traheje ugrožava disanje, operacija niske stenoze prvi put urađena kod nas se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.