Izvor: eKlinika.rs, 20.Feb.2024, 20:00

Upotreba telefona ujutru, čim se probudimo i njeni neželjeni efekti

Upotreba telefona ujutru za većinu nas prva je stvar. To može biti iz različitih razloga, od provere obaveštenja u vezi s poslom i ličnih poruka do saznavanja najnovijih vesti. Međutim, ako se ova rutina pretvori u naviku koju je teško prekinuti, to bi moglo ukazivati na početak zavisnosti. Ljudima je teško ovo da izbegnu, jer prva stvar koju ujutru rade – skrolovanje po društvenim mrežama – izaziva oslobađanje dopamina, hormona zadovoljstva. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Ovo je razlog koji otežava mozgu da spreči ovu naviku. Studija kompanije International Data Corporation otkrila je da 80 odsto korisnika pametnih telefona proverava svoje uređaje u prvih 15 minuta posle buđenja svakog jutra. Bez obzira na razlog, prepuštanje ovakvom ponašanju može imati štetne posledice po naše dobro zdravlje. 
Upotreba telefona ujutru može izazvati stres Izlaganje širokom spektru informacija i obaveštenja čim se probudimo može stvoriti osećaj izuzetne važnosti, opasnosti i stresa. Dr Jyoti Kapoor, psihijatar kaže: „Stalna ažuriranja u vezi s poslom, društvenim medijima ili vestima mogu doprineti trenutnom osećaju pritiska, upostavljajući stresan ton za čitav dan.”
Može poremetiti ciklus spavanja Upotreba telefona pre spavanja i čim se probudimo može poremetiti ciklus spavanja. Plavo svetlo koje emituju ekrani ometa proizvodnju melatonina. Ovo vam može da nam oteža da zaspimo i potencijalno da dovede do nemirnog i nekvalitetnog sna.
Korišćenje telefona odmah po buđenju može uticati na funkciju mozga Provera telefona odmah po buđenju može da ometa naše kognitivne funkcije. Umesto da dozvolimo našem mozgu da se prirodno opusti pred početak dana, bombardovanje informacijama može poremetiti proces buđenja i potpunog budnog stanja.
Loše utiče na oči i napreže ih Gledanje u svetao ekran tokom dužeg vremenskog perioda, posebno ujutru kada se naše oči još prilagođavaju svetlosti, može da napreže oči. Ovo može dovesti do nelagodnosti, glavobolje i suvih očiju, što utiče na naše opšte vizuelno zdravlje.
Odvraća nam pažnju „Stalna povezanost koju nude pametni telefoni može dovesti do ometanja,” kaže dr Kapoor. Umesto da se fokusiramo na zadatke koje treba da obavimo ujutru i tokom dana, možda će nam pažnju zaokupiti e-pošta, društveni mediji ili druge aktivnosti na mreži, odlažući tako početak dana.
Skrolovanje na telefonu može da nas uspori Iako može da nam se čini da je suprotno očekivanjima zdravog razuma, dan koji počinje skrolovanjem na telefonu može usporiti našu jutarnju rutinu. Vreme provedeno na telefonu moglo bi bolje da se iskoristi za aktivnosti kao što su vežbanje, meditacija ili hranljiv doručak što može da bude dobar uvod u pozitivan dan.
Može nas naterati da reagujemo, a ne da delujemo Momentalno korišćenje telefona neposredno posle buđenja može da nas dovede u situaciju da odmah reagujemo. Umesto da se koncentrišemo i planiramo svoj dan i postavljamo prioritete, možda ćemo biti u situaciji da reagujemo na spoljne situacije koje potencijalno mogu da utiču na našu sposobnost da donosimo promišljene odluke.
Korišćenje telefona može da produži odugovlačenje Lakoća pristupa raznim oblicima zabave i informacija na telefonu može doprineti odlaganju i odugovlačenje. Umesto da se fokusiramo na važne poslove i zadatke, možda ćemo vreme gubiti na društvenim mrežama ili u čitanju vesti, što odlaže našu produktivnost i realizaciju poslova.
Može uticati na našu vezu Gledanje u telefon ujutru takođe može da utiče na naše međuljudske odnose. „Ako ste zaokupljeni onlajn informacijama ili poslom, možda ćete propustiti značajne trenutke sa članovima porodice ili partnerom, što dovodi do osećaja nepovezanosti”, kaže dr Kapoor.
Konstantna upotreba telefona može pogoršati našu zavisnost Neprestano posezanje za telefonom odmah nakon buđenja može pojačati zavisničko ponašanje. Nalet dopamina usled provere obaveštenja, veti ili angažovanja u aktivnostima na mreži može da stvori zavisnost, otežavajući oslobađanje od ove navike, što smanjuje naš ukupni fokus i raspon pažnje.
Na osnovu svega rečenog, trebalo bi da, radi naše opšte dobrobiti, izbegavamo upotrebu telefona čim ujutru otvorimo oči.
Članak Upotreba telefona ujutru, čim se probudimo i njeni neželjeni efekti se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.