Upotreba marihuane u trudnoći povezana sa razvojem autizma kod dece

Izvor: B92, 15.Avg.2020, 09:36

Upotreba marihuane u trudnoći povezana sa razvojem autizma kod dece

U, kako je nazivaju, najvećoj studiji ikada urađenoj o upotrebi marihuane tokom trudnoće, istraživači su otkrili da trudnice koje koriste marihuanu mogu povećati rizik da dete razviti autizam.

"Žene koje su koristile kanabis tokom trudnoće imale su 1,5 puta veću verovatnoću da će imati dete s autizmom," kaže autorka studije dr Darin El-Čar, klinička istraživačica iz Istraživačkog instituta za bolnicu u Otavi u Kanadi.

"Izuzetno obeshrabrujemo upotrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kanabisa tokom trudnoće i dojenja", rekla je ona.

Dosadašnje studije pokazale su da je upotreba marihuane tokom trudnoće povezana sa niskom težinom bebe po porođaju, impulsivnošću, hiperaktivnošću, problemima sa poremećajem pažnje i drugim kognitivnim i bihevioralnim problemima kod dece, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Na osnovu toga, nisam previše iznenađena našim nalazima", rekla je El-Čar.

U studiji ispitano je 2.200 žena koje su rekle da su koristile samo marihuanu tokom trudnoće, dakle bez korišćenja duvana, alkohola ili drugih opijata.

Studija nije obuhvatila količinu i vrstu marihuane koju su žene koristile tokom trudnoće. I dok je studija mogla samo da pokaže povezanost, a ne i uzrok i posledicu, istraživači su rekli da su dali sve od sebe da eliminišu zbunjujuće faktore.

Upotreba marihuane tokom trudnoće raste

Kako marihuana postaje legalizovana i društveno prihvatljivija, istraživači zdravstvene zaštite brinu da će majke koje misle da je to bezbedno koristiti lečenje jutarnje mučnine ili koristiti ovu biljku rekreativno, uprkos tome što i dalje nije sprovedeno dovoljno istraživanja o dugoročnom uticaju marihuane na plod.

Žene su takođe odlučile da koriste marihuanu kako bi izbegle lekove za koje smatraju da su štetniji za njihovo dete, poput pilula protiv mučnine i antipsihotike, pokazalo je malo istraživanje trudnica koje su otkrili istraživači Univerziteta Vašington.

El-Čar je rekla da buduće majke kao najčešći razlog upotrebu marihuane navode kontrolu bola.

"Pomaže kod različitih stanja koja majke mogu imati ili zbog mučnina u trudnoći", rekla je El-Čar.

"Neki ljudi kažu da ga koriste za regulaciju sna ili za smanjenje stresa. Drugi ga koriste rekreativno; to je samo deo njihove rutine", dodaje ona, a prenosi "CNN".

Upotreba marihuane kod trudnica raste u Sjedinjenim Američkim Državama poslednjih decenija. Analiza prošle godine na preko 450.000 trudnica u starosti od 12 do 44 godine od strane Nacionalnog instituta za zloupotrebu droga utvrdila je da se upotreba kanabisa u periodu od 2002. do 2017. godine udvostručila.

Ogromna većina upotrebe marihuane bila je tokom prva tri meseca trudnoće, pokazala je studija, i bila je uglavnom rekreativna, a ne medicinska. Ipak, prva tri meseca mogu biti jedno od najosetljivijih perioda za razvoj mozga ploda, i tada je najosetljiviji na oštećenja, rekla je El-Čar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.