Izvor: eKlinika.rs, 13.Mar.2024, 20:02

Upala želuca – 7 biljaka koje mogu ublažiti gastritis

Upala želuca, želudačne sluznice ili gastritis su isti problemi koje karakteriše zapaljenje meke sluzokože želuca, odnosno obloge koja je zaštitna barijera ovog organa. Upala želuca alarmira da je organ „napadnut“ patogenima, bilo usled infekcije, zbog neke supstance koja je progutana ili zbog neke hemikalije za varenje.
Upala želuca dešava se kad imuni sistem uoči „pretnje“ sluzokoži Upala želuca ili gastritis je upala sluznice želuca, obloge ili sluzokože želuca >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << koja ga štiti od kiselina, enzima i mikroorganizama koji svakodnevno prolaze kroz njega. Gastritis se dešava kada imuni sistem otkrije pretnju ovoj barijeri i tada pokreće upalu u tkivima kako bi pomogao u borbi protiv infekcija i podsticao zaceljivanje.
Gastritis može biti akutni ili hronični. Akutni gastritis je iznenadan i privremen, a uslovi koji ga izazivaju takođe su akutni. Hronični gastritis je dugotrajno stanje, iako možda neće biti primećen sve veme (ili uopšte). Ima tendenciju da se postepeno razvija, kao rezultat drugog hroničnog stanja.
Gastritis ili upala želuca može da ima i određenije ime, u zavisnosti od uzroka. Neki primeri su:
Infektivni gastritis Gastritis izazvan lekovima Gastritis izazvan alkoholom Gastritis izazvan stresom Autoimunski gastritis Eozinofilni gastritis. Simptomi upale želuca Gastritis možda neće izazvati nikakve primetne simptome, a ako počnu da se osećaju to znači da je reč o o težem obliku gastritisa, koji traje već duže vreme. Simptomi mogu da se jave kada je sluznica želuca dovoljno istrošena da više ne može da se brani od sopstvenih kiselina i enzima. Kiseline mogu izazvati simptome lošeg varenja ili izazvati čir na želucu, koji boli i može da krvari. Simptomi mogu da budu:
Gubitak apetita ili osećaj sitosti ubrzo nakon jela Bol u stomaku i nadimanje Mučnina i/ili povraćanje Melena – crna krv u stolici (u slučaju čira na želucu) Crna krv u sadržaju nakon povraćanja. Upala želuca može da se ublaži prirodnim lekovima Sladić – Koren sladića najbolje je koristiti kao čaj ili biljne kapi. Deluje kao prirodni kortikosteroid, protiv jakoga gastritisa, a ujedno kao antidepresiv jer smiruje i opušta. Posebno je blagotovoran kod gastritisa i čira na želucu.
Kamilica i matičnjak – Ako se koriste kao čaj izuzetno obe biljke su blage i delotvorne. Njihova eterična ulja bogata su flavonoidima, bisabolom i aldehinima, geraniolom, deluju protivupalno i anksiolitično (opuštajuće, protiv straha i teskobe).
Đumbir – Koren đumbira narendajte ili sitno nasecite u količini jedne čajne kašičice te pojedite uz lagani obrok od mesa i povrća ili uz supu. Odličan je protiv bolova, zagreva iznutra i tako poboljšava varenje.
Kim – Prstohvat ploda kima izgrickajte pa progutajte. Kim, kao i komorač i anis, imaju karminativno dejstvo. Zrnca kima odlična su i protiv nadutosti, zagrevaju i jačaju želudac i creva.
Listići mente – Sadrže eterično ulje bogato mentolom – anestetikom koji smiruje želudačne bolove. Mentom mogu da se otklone nadraženost želuca, neprijatna bol kod žgaravice, nadutost i gasovi.
Čaj od nane – Ispijanje čaja od nane ublažava simptome nadimanja i potpomaže otpuštanje gasova iz organizma. Nana opušta mišiće i omogućava da digestivni gasovi lakše prolaze.
Čaj od pelina – Najčešće se priprema tako da bude prejak. Mali prstohvat pelina treba spustiti u vruću vodu samo na 3 sekunde! To znači, mali prstohvat pelina staviti u rupičasti dozer za čaj ili cediljku i samo tri sekunde držati u vrućoj vodi i čaj je gotov.
Članak Upala želuca – 7 biljaka koje mogu ublažiti gastritis se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.