Umanjuje šanse za visok holesterol, srčani i moždani udar  dovoljno samo jedno dnevno

Izvor: B92, 21.Jun.2022, 14:55

Umanjuje šanse za visok holesterol, srčani i moždani udar " dovoljno samo jedno dnevno

Studija u kojoj je učestvovalo oko 5.000 ispitanika sugeriše da čuveni propagandni slogan iz nekih prošlih vremena "Jedno jaje daje snagu" nije bila samo lepa rima, već da samo jedno jaje dnevno zaista može doneti pregršt značajnih zdravstvenih koristi.

Učesnici studije koji su jeli jedno celo jaje dnevno imali su veći nivo zdravih proteina i dobrog holesterola u krvi i niži nivo lošeg holesterola. Ova kombinacija smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sprečavanjem začepljenja arterija, što zauzvrat smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Dve zelene namirnice oporavljaju pluća i jetru posle preležanog kovida

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu

Jaja su nekako "izašla iz mode" pre desetak godina, nakon što je jedna studija povezala konzumaciju jaja sa povećanim nivoom lošeg holesterola. Ali novo istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu jaja imaju više proteina u krvi koji se zove APOA1, koji je glavni gradivni blok za dobar holesterol.

Naime, naučnici sa Univerziteta u Pekingu podelili su 4778 ispitanika starosti od 30 do 79 godina upitnike u kojima je trebalo da daju detaljne informacije o tome kakvu su hranu konzumirali u proteklih 12 meseci.

Upitnik je uključivao i pitanja koliko često konzumiraju hranu iz 10 grupa, kao što su jaja, pirinač, pšenica, meso, živina, riba, sveže povrće, voće i mleko i mlečni proizvodi. Postavljeno je i pitanje da li se jaja jedu nikad/retko, jednom do tri puta nedeljno, četiri do šest puta nedeljno ili dnevno. Pokazalo se da ljudi jedu jaja u proseku 2,6 dana u nedelji.

Ispitanici su takođe prošli test krvi, a istraživači su otkrili da ljudi koji su jeli između četiri i sedam jaja nedeljno imaju visok nivo proteina APOA1. APOA1 je građevinski materijal za lipoproteine visoke gustine (HDL) ili takozvani dobar holesterol, koji prenosi masne supstance do jetre gde se razgrađuju. HDL je odgovoran za sprečavanje taloženja masnih naslaga u krvnim sudovima.

Naučnici su takođe otkrili 14 proteina povezanih sa srčanim oboljenjima, od kojih neki pomažu u zaštiti od bolesti, dok neki doprinose razvoju bolesti. Subjekti koji su retko jeli jaja imali su niže nivoe korisnih proteina i viši nivo štetnih u poređenju sa ljudima koji su jeli jaja češće.

Jaja su poslednjih godina postala ozloglašena zbog visokog sadržaja holesterola u žumancima. Naime, jedno veliko jaje sadrži oko 186 mg holesterola, što je otprilike polovina dnevne preporučene količine za odrasle. Ali od tada, brojne studije su pokazale da holesterol u jajima nema značajan uticaj na nivo holesterola u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.