Ultrazvuk, rendgen, CT i magnetna rezonanca – kada se primenjuju, šta otkrivaju i koja je najbezbednija metoda

Izvor: eKlinika.rs, 21.Dec.2023, 17:12

Ultrazvuk, rendgen, CT i magnetna rezonanca – kada se primenjuju, šta otkrivaju i koja je najbezbednija metoda

U svetu medicinske dijagnostike, termin radiološka piramida predstavlja ključno merilo pravovremenog otkrivanja i lečenja bolesti, a šta ovaj termin znači, gde je koja metoda pozicionirana i kada se koja primenjuje, u osmoj epizodi serijala „MediGroup preporuka“, objašnjava prof. dr Đorđije Šaranović, specijalista radiologije i subspecijalista interventne radiologije iz MediGroup sistema.
Radiološka piramida – put ka preciznoj dijagnostici Prema rečima prof. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << dr Šaranovića, radiološka piramida, kao koncept, predstavlja hijerarhiju metoda koje se primenjuju u dijagnostici. Na vrhu piramide su najsofisticiranije, ali često i najskuplje i najređe korišćene metode, dok se na dnu nalaze najdostupnije i najneškodljivije procedure.


Na samom dnu piramide nalaze se ultrazvuk i klasični rendgenski snimak bez kontrasta. Na sredini piramide su rendgenske procedure sa zračenjem sa kontrastom i metode kompjuterizovane tomografije skenera (CT), dok se na samom vrhu nalazi magnetna rezonanca (MR), kao poslednja, najsofisticiranija metoda – ističe prof. dr Đorđije Šaranović.
Ove metode osvajaju sve veće polje u dijagnostici, ali se primenjuju selektivno u zavisnosti od kliničkih indikacija, objašnjava profesor.
U medicini i radiologiji postoji jedno pravilo Primum non nocere – na prvom mestu ne naškoditi pacijentu, ali je vrlo važna procena lekara da li će određena štetna metoda postaviti korisnu dijagnozu za zdravlje pacijenta, odnosno da li je veći benefit tog pregleda u odnosu na potencijalnu štetu. Konačna odluka o izboru metode uvek se donosi u saglasnosti sa pacijentom, uz pravovremeno i adekvatno informisanje u kome ključnu ulogu ima upravo lekar – navodi prof. dr Šaranović.
Ultrazvuk kao najstarija i najneškodljivija metoda Foto: Shutterstock

Ultrazvuk kao baza Najstarija i najneškodljivija procedura u oblasti radiologije, ultrazvuk, ima široku primenu u dijagnostikovanju brojnih oboljenja, a u medicini se primenjuje više od pola veka.
 – Praktično do danas nisu opisani neki značajni neželjeni efekti ultrazvučne dijagnostike, zato se ona čak i u trudnoći, kod fetusa koji je najosetljiviji na bilo kakvo oštećenje, koristi vrlo često – objašnjava profesor.
Rendgen i CT – osnovne razlike Prema rečima prof. dr Šaranovića, za razliku od ultrazvuka, klasični rendgen pruža dvodimenzionalnu sliku na klasičnom rendgen aparatu i daje važne informacije o unutrašnjim strukturama tela.
Kako dalje objašnjava naš sagovornik, iako koriste iste rendgenske zrake, skener je u odnosu na rendgen dinamičan i slika koju pruža je trodimenzionalna. Najveću primenu ima u oblasti detektovanja tumorskih promena.
Kada je reč o ovoj metodi, MediGroup sistem jedinstven je u Srbiji u izvođenju virtuelne kolonoskopije ili CT kolonografije, tehnološki napredne dijagnostičke metode koja revolucionarno transformiše način na koji se istražuju potencijalne bolesti debelog creva.
Foto: Pexels

Magnetna rezonanca kao najsofisticiranija metoda Metoda magnetne rezonance ima multidisciplinarnu primenu, posebno u dijagnostici različitih zapaljenja i uspešno se koristi u različitim medicinskim disciplinama, uključujući ginekologiju, gastroenterologiju, urologiju i mnoge druge.
Prema rečima profesora Šaranovića, kada je reč o ginekologiji, ova metoda u potpunosti je osvojila polje snimanja ženskih reproduktivih organa, a rezolucija i stepen razdvajanja organa i tkiva omogućavaju da se dobro opiše promena.
U oblasti gastroenterologije, u procesu dijagnostikovanja Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, magnetna kolonografija ili enterografija predstavlja izuzetno pouzdan pregled. 
Široku primenu ima i u oblasti urologije, u kojoj se uz pomoć multiparametrijskog pregleda prostate na magnetnoj rezonanci detektuju različita oboljenja ovog organa. Ova dijagnostička procedura u Srbiji se izvodi jedino u MediGroup sistemu.
Foto: Freepik

Dijagnostička oprema poslednje generacije Razvoj i primena tehnologije u savremenoj medicini omogućava ranu dijagnostiku koja je neretko presudan faktor u otkrivanju stanja i promena u organizmu. 
U okviru MediGroup sistema, oblast radiologije se odlikuje vrhunskom dijagnostičkom opremom, minimalnom izloženošću pacijenata zračenju i personalizovanim pristupom lečenju. Bezbednost, efikasnost i edukacija pacijenata čine osnovu ove oblasti, a vrhunski tim radiologa na raspolaganju ima opremu poslednje generacije, sa ciljem pravovremene dijagnostike i lečenja, kao i pružanja kompletne medicinske usluge.
Pored virtuelne kolonoskopije i multiparametrije na magnetnoj rezonanci, u MediGroup sistemu ekskluzivno se izvode i brojne druge jedinstvene procedure kao što su: kontrastna uretrocistografija u pedijatriji, funkcionalne urografije na magnetnoj rezonanci, ultrazvučna elastografija, magnetna rezonanca ili CT enteroklize, kao i brojna funkcionalna ispitivanja, poput tranzitnog vremena ili defekografije. 
Opšta bolnica MediGroup radi 24 časa dnevno i uvek je dostupna za specijalističke preglede, laboratorijske analize, dijagnostiku, porodilište. Za više informacija posetite https://www.medigroup.rs/.
Članak Ultrazvuk, rendgen, CT i magnetna rezonanca – kada se primenjuju, šta otkrivaju i koja je najbezbednija metoda se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.