Ukoliko imate čir na želucu ili gastritis ovo nikako nemojte jesti

Izvor: eKlinika.rs, 31.Mar.2016, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukoliko imate čir na želucu ili gastritis ovo nikako nemojte jesti

Sve što treba je da određene namirnice izbegavate, a u drugima uživate.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kada govorimo o hrani za čir i gastritis, mislimo na pravilan plan ishrane i izbegavanje namirnica koje iritiraju vaš želudac i podstiču stvaranje želudačne kiseline.
Ako vam se čini kako se simptomi pogoršavaju nakon jela, verovatno ste u pravu jer određene namirnice uveliko mogu uticati na bol u želucu. Trebalo bi da pripazite na kombinaciju namirnica i da s menija >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << izbacite svu hranu koja izaziva gorušicu, bol u stomaku ili lošu probavu.
Koju bi hranu trebalo da izbegavate?
Ne izazivaju sve namirnice jednake reakcije kod svih ljudi, pa ćete pre svega sami morati da naučite šta iritira vaš želudac. Začini poput bibera podstiču stvaranje kiseline pa tako mogu biti okidač za bolni napad.
U nastavku pročitajte koje bi namirnice trebalo da izbacite s jelovnika, ili barem da smanjite njihov unos.
1. Napici:
Topli kakao i gazirani napici
Punomasno mleko i čokoladno mleko
Čaj od nane
Regularna kafa i ona bez kofeina
Crni i zeleni čaj – sa kofeinom ili bez njega
Alkoholna pića
Sokovi od pomorandže i grejpa
2. Začini
Crni i crveni biber
Beli luk u prahu
Čili prah
3. Ostale namirnice
Mlečni proizvodi od punomasnog mleka
Začinjen ili ljuti sir
Jako začinjeno meso poput kobasica, salame, slanine
Ljute papričice
Luk ili beli luk
Proizvodi od paradajza
Šta se sme jesti?
Zdrava hrana i sveže namirnice su uvek dobar izbor. Voće, povrće, žitarice i mlečni proizvodi s malim udelom masti, zatim integralni pirinač neka budu deo vaše ishrane. Pokušajte što manje da solite hranu, od ulja koristite maslinovo, a najvažnije od svega jeste porazgovarati sa stručnjakom i slušati svoje telo.
Od ostalih saveta, dobro bi bilo znati da nije pametno jesti prije odlaska na počinak, a vašem će stanju pogodovati mali obroci podeljeni kroz dan.
 
Ordinacija.hr

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.