U koje doba dana je najbolje da pijete vitamin D

Izvor: eKlinika.rs, 03.Dec.2020, 08:00

U koje doba dana je najbolje da pijete vitamin D

Zimi nedostatak vitamina D možete da nadomestite suplementima Foto: Shutterstock

Suplementi vitamina D ključni su za vaše celokupno zdravlje tokom zimskih meseci, a naučnici takođe tvrde da dodatak vitamina sunca može da vas zaštiti od covid 19.
Vitamin D pomaže u održavanju zdravih kostiju i zuba i izuzetno je važan za zdravlje dobro. Ali tokom zimskih meseci možda ćete biti više izloženi riziku od nedostatka vitamina D.
Kada je potrebno da uzimate suplemente >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << vitamina D Kroz suplemente vitamina D nadoknađujete njegovo nedostak u organizmu što je posebno važno od septembra do marta, kada verovatno nećete moći da unesete dovoljno vitamina D od direktne sunčeve svetlosti.
Ako odlučite da dodate tablete vitamina D u svoju ishranu, postoji najbolje doba dana za uzimanje.
Najbolje uz obrok Vitamin D bi trebalo da uzmete uz obrok jer je rastvorljiv u masti, što znači da deluje efikasnije kada se uzima sa hranom. A prof. dr Borislav Kamenov kaže da ga je najbolje uzeti ujutru.
Pročitajte još: Vitamin D: Kako da ga pijete da bi bio najdelotvorniji
Više oblika Postoji mnogo načina za uzimanje suplemenata vitamina D. Neki ljudi više vole da jednostavno uzimaju tablete vitamina D. Ali dodatke vitamina D možete pronaći i kao gumene slatkiše, što je posebno dobro za one koji imaju problem pri gutanju tableta.
Dostupni su i sprejevi za oralnu primenu vitamina D, što znatno olakšava uzimanje suplementa dok ste u pokretu.
Zašto nadoknada vitamina D Svi bi trebalo da uzimaju bar  10mcg (400 IU) vitamina D od septembra do marta, bez obzira na pandemiju koronavirusa.
To je zato što se telo bori da proizvede dovoljno vitamina D tokom zime, zbog manjka sunčeve svetlosti tokom dana.  Takođe biste mogli da dopunite vitamin D provodeći više vremena na direktnoj sunčevoj svetlosti kada je ima. Sunce podstiče telo da prirodno proizvodi vitamin D3.
Možete i da nadoknadite nedostatak vitamina D ako jedete više masne ribe, jaja ili pečurki.
Nedostatak nije očigledan Nedostatak vitamina D nije uvek očigledan, što znači da često može ostati neprimećen duže vremena. Sručnjaci kažu da je jedan od najčešćih znakova neobjašnjiv umor koji ne prolazi.
Drugi pacijenti su takođe prijavili tupi bol u kostima, bolove u mišićima, pa čak i promene raspoloženja. Sve su ovo razlozi za posetu lekaru.
 
Članak U koje doba dana je najbolje da pijete vitamin D se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.