Izvor: eKlinika.rs, 15.Jan.2021, 12:17

U Srbiju stigla kineska vakcina protiv korona virusa

Prva količina od milion doza vakcine protiv covid 19 kompanije Sinofarm (Sinopharm) iz Kine stigle su u Srbiju. Takođe, očekuje se stignu i nove količine ruske „Sputnik V“ vakcine. Srbija će njihovim dolaskom biti bogatija za više stotina novih doza vakcina, a uz vakcinu iz Kine naša zemlja će, takođe, biti jedina koja ima na raspolaganju tri vrste vakcina.
Ukoliko odmah naša Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << nedelju bi sa njom mogla da počne imunizacija zdravstvenih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju. Srbija trenutno ima dve vakcine, američko-nemačku Pfizer-BioNtech i rusku Sputnik V vakcinu.
Vakcinacija protiv korona virusa u našoj zemlji jepočela 24. decembra prošle godine, i do sada je vakcinisano više od 19.000 građana.
– Kineska vakcina napravljena je tradicionalnijom metodom koja se uspešno koristi prilikom izrade mnogih drugih vakcina, kao na primer one protiv besnila, rekao je nedavno profesor Luo Dahai sa Tehnološkog univerziteta Naniang.
Sinopharm Oa vakcina je odobrena za korišćenje u Kini, UAE, Bahreinu i Egiptu.
Zemlja porekla: Kina
Tip vakcine: Ova vakcina sadrži inaktivisani SARS-CoV-2 virus koji u tako inaktivisanom obliku ne može da izazove oboljenje covid 19, ali može da pokrene stvaranje antitela.
Efikasnost: 79%
Broj doza: dve doze
Kako se daje: Daje se intramuskularno, injekcijom u rame
Ne sadrži: nema podataka o sastavu
Ko sme da je primi: Stariji od 18 godina (nema podataka)
 
 
Članak U Srbiju stigla kineska vakcina protiv korona virusa se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U nedelju 100.000 zdravstvenih radnika i prosvetara treba da primi kinesku vakcinu: Prve količine stižu sutra

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2021

Ministarstvo zdravlja naložilo je Ministarstvu prosvete da do danas u 14 sati pošalje spisak zainteresovanih prosvetnih radnika na fakultetima i srednji školama..U nedelju bi trebalo da vakcinisano 100.000 zdravstvenih i prosvetnih radnika, kineskom vakcinom kompanije "Sinofarm" protiv korona virusa...-...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Zelić: Agenciji za lekove prijavljeno 12 slučajeva neželjenih reakcija na vakcinu protiv korone

Izvor: Danas, 15.Jan.2021

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Pavle Zelić izjavio je danas da je do sada prijavljeno "samo 12 slučajeva" neželjenih reakcija na vakcinu protiv korona virusa.

Nastavak na Danas...

U Srbiju stiglo MILION DOZA kineske vakcine "Sinofarm"!

Izvor: Blic, 16.Jan.2021, 11:01

Prvi kontigent od milion doza vakcine protiv korona virusa kineskog proizvođača “Sinofarm” stigao je u Srbiju!

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.