U KCS tokom dana još 3 transplantacije

Izvor: B92, 13.Nov.2013, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U KCS tokom dana još 3 transplantacije

Tokom prethodne noći i danas u Kliničkom centru Srbije (KCS) urađene su tri nove transplantacije - operacije srca i dva bubrega - uzetih od istog donora, a stanje operisanih pacijenata je dobro.

Transplantaciju srca 37.godišnjem pacijentu na Klinici za kardiohirurgiju obavio je tim lekara predvođen direktorom KCS prof. dr Miljkom Ristićem, saopštio je Medija centar KCS.

Transplantaciju bubrega pacijentima S.M. (61 godina) i D.M. (52) na Klinici za urologiju obavili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su timovi pod vođstvom prof. dr Zorana Džamića i dr Čedomira Topuzovića, navodi se u saopštenju.

Doktor Ristić ranije danas rekao je Tanjugu da je srce pacijenta I.J. iz Petrovca na Mlavi pre operacije radilo sa svega 15 odsto kapaciteta. Donor je 26.godišnji mladić koji je imao spontano krvarenje u mozgu.

Prof. Ristić objasnio je da je operacija trajala osam sati i da je pacijent od petka 8. novembra smešten na klinici.

"Noćas smo se namučili zbog laboratorijskih analiza, ostali u sali osam sati, ali smo izašli u šok sobu sa parametrima koji obećavaju", naglasio je Ristić.

On je rekao da je transplantaciji prisustvovao i prof. Bojan Biočina sa klinike "Rebro" u Zagrebu, koja ima dosta iskustva u transplantacijama.

U Srbiji na transplantaciju srca čeka još 17 pacijenata, ali prema rečima prof. Ristića nisu kod svih urađene sve neophodne analize.

"Trenutno imamo jednog pacijenta koji je potpuno ispitan. Insistiram da svi budu pozvani, da se urade sve analize i da se pripreme za transplantaciju. Ukoliko se ovako nastavi sa donorima, onda ćemo vrlo brzo eliminisati listu za transplantaciju srca", rekao je Ristić.

Prva transplantacija srca u KCS urađena je 21. septembra ove godine.

Foto: freedigitalphotos.net/arztsamui

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Kliničkom centru još tri transplantacije, organi od istog donora

Izvor: Blic, 13.Nov.2013

Tokom prethodne noći i danas u Kliničkom centru Srbije (KCS) urađene su tri nove transplantacije - operacije srca i dva bubrega - uzetih od istog donora, a stanje operisanih pacijenata je dobro...Transplantaciju srca 37.godišnjem pacijentu na Klinici za kardiohirurgiju obavio je tim lekara predvođen...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.