Tvrdnje naučnika o potpunom izlečenju raka lažne i vrlo okrutne

Izvor: B92, 05.Feb.2019, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tvrdnje naučnika o potpunom izlečenju raka lažne i vrlo okrutne"

Tvrdnje grupe naučnika iz jedne biotehnološke kompanije u Izraelu da će imati lek za sve vrste karcinoma u roku od jedne godine pobili su drugi naučnici označivši ih "lažnim", "vrlo neodgovornim","neosnovanim" i čak "okrutnim".

U nedavnim člancima u Izraelu i SAD kompanija AEBi (Accelerated Evolution Biotehnologies), osnovana 2000. godine, najavila je da razvija novi tretman koji će omogućiti potpuno izlečenje od raka "bez nuspojava ili sa minimalnim neželjenim efektima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po znatno nižoj ceni od mnogih tretmana na tržištu".

Taj tretman, kako su tvrdili Dan Aridor, predsedavajući upravnog odbora kompanije i direktor Ilan Morad, koji oni zovu MuTaTo, deluje u osnovi ka antibiotik za karcinom i da su rezultati prekliničkih ispitivanja vrlo dobri.

Skeptični naučnici su rekli da istraživačka grupa nije objavila nikakve nalaze da potkrepi svoje tvrdnje.

Morad je izjavio za "Tajms ov Izrael" da istraživanje nije objavljeno u medicinskim žurnalima jer se to ne može priuštiti iako prestižni naučni žurnali ne naplaćuju objavljivanje ozbiljnih naučnih istraživanja.

Viktorija Foster, koja je kao dete preživela rak i istražuje tu bolest, u časopisu "Forbs" napisala je da kompanija nije pružila informacije o navodnom izlečenju. Ona je navela i da tvrdnja da će jedan tretman delovati na preko 200 različitih tipova raka "visoko neizvesna".

U međuvremenu je Američko društvo za karcinom objavilo članak u kome se navodi da tvrdnje izraelske kompanije po svoj prilici nisu istinite, te da njihov pristup nije jedinstven i da slične metode nisu uspele.

Direktor izraelske Grupe za unapređene tehnološke industrije je ocenio da je takva situacija narušila imidž izraelskih prirodnih nauka.

Do sada su pomenutim tretmanom testirani samo miševi, ne i ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.