Izvor: eKlinika.rs, 24.Nov.2022, 16:02

Tup bol u donjem delu leđa može da ukaže na karcinom određenih organa

Dubok, tup bol u donjem delu leđa može da signalizira da se u određenim organima razvijaju  kancerogeni tumori. Ukoliko je bol praćen promenama u funkciji creva ili bešike, koje traju duže od nedelju dana, stručnjaci podsećaju da u tom slučaju treba hitno otići kod lekara.
Šta god da je uzrok – tup bol u leđima otežava svakodnevni život Mnogi ljudi pate od bolova u leđima. Bez obzira da li je bol blag, povezan sa nepravilnim sedenjem, ili jači, uzrokovan povredom ili >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << invaliditetom, on otežava svakodnevne aktivnosti.
– Međutim, ponekad bi upravo taj bol mogao da signalizira nešto „što ne sluti na dobro“. Bol u leđima je veoma čest problem i vodeći uzrok invaliditeta. U velikoj većini slučajeva, bol u leđima ne zahteva hitnu medicinsku pomoć, niti je znak bilo čega opasnog. U nekim slučajevima, međutim, bol u leđima, zajedno sa drugim simptomima, može da zahteva hitne analize kako bi se isključili svi uzroci koji ukazuju na kritično stanje – ističe dr Stefaan Vossen, šef kiropraktike i klinički direktor u Core Clinics, po kome bol u leđima, koji dolazi sa drugim uočljivim promenama, može da bude signal neke vrste raka.
Tup bol u leđima ili abdominalnom delu može da bude znak pojave 3 vrste karcinoma Bol u leđima, praćen promenama u kontroli creva ili bešike, ili erektilnom disfunkcijom i postepenom progresijom dubokog, tupog bola u donjem delu leđa, u abdominalnom delu, posebno ako je praćen promenama u funkciji creva ili bešike koje traju duže od nedelju dana, treba hitno ispitati, smatra dr Vossen.
– Ovi simptomi mogu da budu rezultat tumora (benignih ili malignih) u abdominalnim organima,  kao što su materica, bubrezi i prostata. Kamen u bubregu, na primer, takođe može da izazove slične simptome, ali, i u tom slučaju je potrebno što pre utvrditi stanje i pristupiti lečenju – savetuje dr Stefaan Vossen.
Simptomi karcinoma u 3 organa abdominalnog dela Uobičajeni znaci karcinoma materice su:
Krvarenje iz vagine nakon menopauze Obilne, neuobičajene menstruacije Vaginalno krvarenje između menstruacija Promena vaginalnog iscedka Kvržica ili otok u stomaku ili između kostiju kuka (karlice) Bol tokom seksualnog odnosa Krv u urinu. Što se tiče raka bubrega, lekari navode da „uporni bol u donjem delu leđa ili sa strane, odmah ispod rebara“ može da bude jedan od znakova upozorenja. Ostali simptomi ovog tumora su:
Krv u urinu Kvržica ili otok (iako je rak bubrega često premali da bi mogao da se oseti) Ekstremni umor Gubitak apetita i nenamerni gubitak težine Konstantno visok krvni pritisak Visoka temperatura Noćno znojenje Oticanje vena u testisima kod muškaraca Otečene žlezde na vratu Bol u kostima Iskašljavanje krvi. Neki od ovih simptoma mogu da liče na znake „većih“ kamena u bubregu koji nastaju kada otpadni proizvodi u krvi formiraju kristale koji se skupljaju u bubrezima. Ovi kristali mogu da se  nakupljaju i formiraju tvrdu grudvu. Znaci ovog zdravstvenog problema su:
Bol u bočnoj strani stomaka (abdomena) ili prepona – muškarci mogu imati bol u testisima Visoka temperatura Znojenje Jak, oštar bol koji se javlja i nestaje, i tako naizmenično Mučnina ili povraćanje Krv u urinu Infekcija urina. Rak prostate je jedan od najčešćih tipova raka među muškarcima. Nažalost, simptomi se možda uopšte neće pojaviti sve dok tumor ne naraste i ne izvrši pritisak na uretru. Pored bolova u leđima i kostima, znaci mogu da budu:
Potreba za češćim mokrenjem, često tokom noći Poteškoće u početku mokrenja (kolebljivost) Naprezanje ili dugotrajno mokrenje Slab protok urina Osećaj da se bešika nije u potpunosti ispraznila Krv u urinu ili krv u spermi. Članak Tup bol u donjem delu leđa može da ukaže na karcinom određenih organa se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.