Izvor: eKlinika.rs, 12.Apr.2023, 12:03

Treća smena – povećava li noćni rad rizik od nastanka karcinoma

Treća ili noćna smena predstavlja rad noću tokom vremena kada bismo trebali da spavamo, koji negativno utiče na naš cirkadijalni ritam.
Iako je naš cirkadijalni ritam individualan, uopšteno govoreći ovde govorimo o vremenu između 23 do 7 časova, koje većina ljudi koristi za spavanje. Rad noću nije tako redak. Svi znamo za neka zanimanja gde se noćni rad smatra neophodnim. Tu svakako spadaju zaposleni u službama hitne pomoći, bolnicama, vatrogasci, policija, vojska, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ali često noću rade i radnici komunalnih službi kako bi se manje ometalo funkcionisanje velikih gradova tokom dana.
Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala noćni rad kao potencijalno kancerogen i on se nalazi u Grupi 2A, gde su svrstane supstance koje su potencijalno kancerogene za ljude.
Navodi se da postoje ograničeni dokazi da noćni rad povećava rizik nastanka karcinoma kod ljudi, i to karcinoma dojki, prostate, debelog creva i rektuma, i dovoljni dokazi za nastanak karcinoma pri vršenju eksperimenata na životinjama.
Kakav je uticaj noćnog rada ili treće smene na naše zdravlje? Odgovor na ovo i druga pitanja vezana za noćni rad ili treću smenu pročitajte na „Vitality.rs“.
Članak Treća smena – povećava li noćni rad rizik od nastanka karcinoma se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.