Izvor: eKlinika.rs, 13.Jun.2021, 15:01

Toplomer može da bude rasadnik opasnih virusa i bakterija

Toplomer, koji se ne dezinfikuje posle svake upotrebe, može biti pravi rasadnik virusa i bakterija. Iako je sve više instrumenata nove generacije, koji ne zahtevaju direktan dodir s kožom, nekada je to neophodno, stoga je važno da toplomer bude ne samo ispravan, nego i maksimalno čist.
Svako treba da ima svoj toplomer Stručnjaci preporučuju da svako od članova porodice treba da ima svoj toplomer i da se posebna pažnja obrati na čistoću ovog instrumenta. Preporučuje se dezinfekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << alkoholom. Čišćenjem toplomera svaki put, i pre i posle upotrebe, po rečima infektologa, smanjuje se rizik od infekcije.
Kako dezinfikovati toplomer Pre dezinfekcije toplomera, obavezno dobro operite ruke ruke vodom i sapunom ili ih dezinfikujte sredstvom za dezinfekciju. Stručnjaci daju prednost klasičnom pranju ruku toplom vodom i sapunom, posebno ako su vam ruke prljave. Posle pranja ruku, obrišite toplomer pamučnom krpom ili vatom namočenom u alkohol. Preporuka je da koristite 60 procentni alkohol.
Ukoliko koristise savremeniji model, obratite pažnju da digitalni deo toplomera ne potpate u vodu. Obavezno na kraju ostavite toplomer da se osuši na vazduhu. Preporučuje se da se dezinfekcija radi pre i posle svake upotrebe.
Oralni i rektalni toplomeri Telesna temperatura se može meriti putem pazuha (aksilarno), a preciznije rezultate daje oralno ili rektalno merenje. Vreme merenja temperature ispod pazuha treba da bude minimum 5 minuta. Merenje preko anusa (rektalno) je najpouzdanije i pogodno kod beba i male dece. Američka akademija za pedijatriju kaže da su rektalni termometri najtačniji i preporučuje ih za upotrebu kod dece do četvrte godine.
Oralni i rektalni toplomeri dodiruju sluznicu, pa je stoga bitno dobro ih dezinfikovati. Savet lekara je da baš zbog ovoga imate odvojene oralne i rektalne termometre, čak i ako na ambalaži piše da su pogodni za obe namene. Najbolje je, ako su isti, da ih obeležite kao ih ne biste pomešali.
Šta je posebno važno? Kalifornijski specijalista za zarazne bolesti Javi Sidiku preporučuje upotrebu antibakterijskog sapuna za čišćenje rektalnog termometra. Zbog sigurnosti ti toplomeri bi trebalo po dva puta da se operu. Potom se rektalni toplomer dobro osuši čistom papirnom maramicom, a zatim dezinfikuje alkoholom. Dobra je ideja da proverite i smernice proizvođača, jer mogu preporučiti određenu vrstu dezinficijensa, kao što su rastvor joda ili glutaraldehida.
Veoma je bitno sušenje, jer se na taj način i dezinfikuje toplomer. Kada se dezinficijens potpuno osuši, toplomer isperite hladnom vodom, a zatim ga obrišite suvim čistim papirnim ubrusom.
Toplomer za uši Ušni termometar ima sićušni senzor koji se ubacuje u ušni kanal. Mogu se nabaviti i jednokratne navlake koje se stavljaju preko senzora. Ukoliko nemate navlake, preporučuje se dezinfekcija 60 procentnim alkoholom. Toplomere dezinfikujte pre i posle svake upotrebe, čak iako nemate povišenu temperaturu. 
Članak Toplomer može da bude rasadnik opasnih virusa i bakterija se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.