Tim stručnjaka: Polio vakcina može da pomogne u zaštiti od koronavirusa

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 11:30

Tim stručnjaka: "Polio vakcina može da pomogne u zaštiti od koronavirusa"

Dok se svet utrkuje u proizvodnji efikasne vakcine protiv kovida 19, neki stručnjaci skreću pažnju na polio vakcinu kao način da se obezbedi privremena zaštita od koronavirusa.

Postoji mnogo dokaza da postojeće inokulacije poput polio vakcina štite decu od širokog spektra infekcija i vredi ih isprobati protiv novog koronavirusa, objavio je tim stručnjaka u časopisu ''Science''.

Oralna polio vakcina je sigurna, jeftina, laka za davanje i široko dostupna, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preko milijardu doza proizvedenih i koristi se godišnje u više od 140 zemalja, tvrdi tim koji uključuje čoveka koji je otkrio HIV i stručnjaka za vakcinu iz Uprava za hranu i lekove.

Oralna polio vakcina koristi oslabljenu verziju virusa polio, prenosi CNN. Stručnjaci za vakcinu su rekli da žive vakcine proizvode snažan i dugotrajan imuni odgovor. Oni su sporiji za proizvodnju od savremenih vakcina koje koriste samo deo genetskog materijala od virusa, a američke i evropske kompanije koje rade na koronavirusnim vakcinama fokusiraju se na brže načine.

Imalo bi smisla barem testirati da li pomaže protiv koronavirusa, rekli su Konstantin Čumakov iz FDA i dr Robert Galo sa Instituta za humanu virusologiju na Univerzitetu u Merilendu.

''Oralna polio vakcina proizvodi imunitet stada'', napisali su oni, te dodali:

''Imunitet stada dostiže se kada većina date populacije – 70 do 90 odsto - postane imun na zaraznu bolest, bilo zato što su se zarazili i oporavili, ili vakcinacijom.''

OPV više nije licenciran ili dostupan u Sjedinjenim Državama, ali se i dalje koristi u nekim delovima sveta, prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Deca dozu vakcine dobijaju oralno.

Vakcine u razvoju širom sveta su u različitim fazama testiranja. Dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je da je uveren da će se jedan od kandidata za vakcinu pokazati sigurnim i efikasnim do prve četvrtine 2021. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.