Izvor: eKlinika.rs, 11.Jan.2024, 12:01

Tikvice cukini za ishranu prepunu hranljivih materija

Tikvice cukini potiču iz porodice bundeva i tikvi. Odlikuju se blagim ukusom i nežnom teksturom. Cukini (zucchini) su vrsta tikvica žute ili tamnozelene boje i koriste se za spremanje raznih jela. Zbog svog nutritivnog profila koji uključuje vitamin C, mangan i kalijum, imaju mnoge zdravstvene prednosti. Cukini mogu da pomognu kod gubitka težine, a dobri su i za zdravlje srca i očiju.
Koje su prednosti i zdravstvene koristi tikvica cukini Cukini su >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << bogati esencijalnim hranljivim materijama kao što su vitamin C, vitamin A, kalijum i folna kiselina. Ovi hranljivi sastojci igraju ključnu ulogu u imunološkoj funkciji, vidu, zdravlju srca i deobi ćelija, kaže dijetetičar Sannya A Arora za HealthShots.
1. Cukini su dobri za kontrolu telesne težine
Cukini imaju malo kalorija, što ih čini odličnom opcijom za one koji žele da zadrže ili izgube težinu. Oni obezbeđuju obilan obrok bez dodavanja viška kalorija.
2. Održavaju nas hidriranim
Cukini imaju visok sadržaj vode, što nam pomaže da ostanemo hidrirani. Ovo može biti posebno korisno za one kojima je problem da piju dovoljno vode.
3. Cukini su dobri za zdravo varenje
Cukini su dobar izvor dijetnih vlakana, koja unapređuju zdravlje probavnog trakta. Vlakna mogu pomoći da se spreči zatvor, reguliše nivo šećera u krvi i doprinese osećaju sitosti, što pomaže u kontroli težine.
4. Imaju antioksidativna svojstva
Cukini sadrže antioksidante, uključujući vitamin C i beta-karoten, koji pomažu u zaštiti tela i ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Antioksidansi igraju ulogu u smanjenju upale i smanjenju rizika od hroničnih bolesti, kaže Arora.
5. Korisni su za zdravlje srca
Sadržaj kalijuma u cukinima koristan je za srce. Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska balansirajući efekte natrijuma i podržava pravilnu funkciju mišića i nerava.
6. Doprinose zdravlju očiju
Prisustvo vitamina A i luteina u cukinima doprinosi zdravlju očiju. Ova jedinjenja neophodna su za održavanje dobrog vida i mogu pomoći u zaštiti od degeneracije makule povezane sa starenjem.
Kako da jedemo cukine Tikvice cukini popularno su i hranljivo povrće koje mnogim jelima dodaje blagu, mnogostranu osnovu. Bez obzira na to da li želimo da povećamo unos povrća ili da istražimo kreativne načine kuvanja, cukini su odličan izbor.
Da li cukine možemo da konzumiramo svaki dan Uključivanje raznovrsnog povrća u dnevne obroke osnova je zdrave ishrane, a cukini mogu biti hranljiv dodatak, kaže Arora. Međutim, važno je da imamo raznovrsnu ishranu koja uključuje niz voća, povrća, proteina, integralnih žitarica i drugih esencijalnih hranljivih materija kako bismo unosili širok spektar hranljivih materija.
1. Uključite cukine u obroke
Dodajte cukine u pomfrit, jela od testenina, kaserole ili supe. Njihov blag ukus omogućava mu da dopuni širok spektar recepata.
2. Neka cukini budu vaša užina
Uživajte u cukinima kao užini tako što ćete ih narezati na tanke trakice i umočiti u humus.
3. Pecite ih na roštilju ili u tiganju
Cukine možete da pečete na roštilju ili u tiganju kao prilog ili kao sastavni deo u mešanom povrću. Ova metoda kuvanja poboljšava njihove prirodne ukuse.
4. Rezanci od cukinija
Koristite rezance od cukina (zoodles) kao zamenu za tradicionalnu testeninu.
5. Dodajte ih u salate
Dodajte sirove ili lagano kuvane cukine u salate radi dodatne hrskavosti i svežine.
Koji su neželjeni efekti preteranog konzumiranja cukinija Cukini su generalno bezbedno i zdravo povrće za konzumiranje i većina ljudi u njima može da uživa bez ikakvih štetnih efekata. Međutim, kao i kod svake hrane, treba imati na umu nekoliko stvari.
1. Alergije
Neke osobe mogu biti alergične na određeno povrće, uključujući cukine. Ako osetite simptome kao što su svrab, otok ili otežano disanje nakon konzumiranja cukina, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.
2. Oksalati
Cukini, kao i mnoga povrća, sadrže oksalate. Kod nekih osoba, prekomerni unos oksalata može doprineti stvaranju kamena u bubregu. Osobe sklone ovom zdravstvenom stanju trebalo bi da smanje unos hrane sa visokim sadržajem oksalata, iako cukini ne spadaju u povrće sa visokim sadržajem oksalata.
3. Problemi sa varenjem
Konzumiranje velikih količina cukina, posebno sirovih, kod nekih osoba može izazvati probavne tegobe. To je zato što cukini sadrže vlakna, a konzumiranje previše vlakana u kratkom periodu može dovesti do nadimanja, gasova ili dijareje.
4. Pesticidi i zagađivači
Ako ne kupujete organske cukine, treba dobro da ih da operete i/ili oljuštite, jer konvencionalno uzgajane tikvice mogu imati ostatke pesticida. Temeljno pranje povrća može pomoći u smanjenju rizika da progutamo bilo kakve zagađivače.
Iako su cukini zdravo povrće, važno je održavati ravnotežu u ishrani i ne hraniti se jednolično.
Članak Tikvice cukini za ishranu prepunu hranljivih materija se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.