Izvor: eKlinika.rs, 24.Jan.2023, 14:02

Sybil metoda može da predvidi rizik od raka pluća sa 94 procenata tačnosti

Sybil metoda je alat veštačke inteligencije – algoritam koji su naučnici razvili, a koji može da predvidi rak pluća sa 94 odsto tačnosti, godinu dana nakon skrininga.  Studija objavljena u Journal of Clinical Oncology pokazala je da su uz pomoć ove metode uspešno klasifikovani ljudi sa ili bez raka pluća u roku od godinu dana od skrininga, i do 81 odsto u roku od 6 godina.
Sybil metoda daje ocenu rizika, a ne dijagnozu Rak pluća je drugi najčešći rak među muškarcima >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << i ženama i vodeći uzrok smrti od karcinoma, a pušenje cigareta je vodeći faktor rizika. Kompjuterska tomografija sa malim dozama, takođe poznata kao CT skeniranje male doze, jedini je preporučeni način za skrining raka pluća. Radi se tako što dok pacijenti leže na stolu rendgenski aparat generiše slike njihovih pluća.
Nedavno su istraživači kreirali model za određivanje rizika od raka po imenu Sybil. Za razliku od sadašnjih pristupa, Sybil zahteva samo jedno skeniranje kompjuterizovane tomografije grudnog koša kako bi se predvideo rizik od raka pluća u periodu od jedne do godina nakon skrininga.
Sybil metoda daje ocenu rizika, a ne dijagnozu, tako da je najkorisnije identifikovati koje pacijente treba pažljivo pratiti ili ih pregledati ukoliko postoji sumnja da imaju rizik od razvoja karcinoma – dr  Lecia V. Sequist, direktorka Centra za inovacije u Massachusetts General Hospital i profesor na Harvard Medical School. 
Kako Sybil metoda predviđa rak u odnosu na zdrava pluća Istraživači su razvili ovaj algoritam koristeći podatke od 15.000 učesnika studije. Ukupno su koristili 35.001 CT skeniranja male doze za „obuku“ i razvoj svog modela, kao i 6.282 CT snimaka za njegovo testiranje. Kako bi pomogla u „obučavanju modela“, dva torakalna radiologa označavala su sumnjive lezije na skeniranju pacijenata, koji su razvili rak u roku od godinu dana nakon skeniranja.
Koristeći samo CT skeniranje male doze, Sybil metoda imala je tačan rezultat lokacije raka pluća u 94 odsto slučajeva nakon jedne godine, 86 procenata nakon dve godine i verovatnoću (C-indeks) od 75 odsto nakon 6 godina. Istraživači su primetili da je učinak Sybil metode bio stabilan u odnosu na pol, godine i istoriju pušenja.
Zatim je Sybil metoda testirana na skupu podataka iz Massachusetts General Hospital u Bostonu,  i Chang Gung Memorial Hospital na Tajvanu. Sybil metoda tačno je predvidela 86 procenata  slučajevarizika raka pluća u roku od jedne godine iz skupa podataka bolnice u Bostonu, zajedno sa 94 odsto slučajeva u podacima tajvanske bolnice.  Sybil metoda takođe je predvidela 81 odsto  karcinoma pluća u Massachusetts General Hospital i 80 procenata među ispitanicima na Tajvanu  nakon 6 godina.
Ispitivanje rizika od raka pluća imalo je i neka ograničenja Neka od ograničenja Sybil metode su ta što su naučnici primetili da 92 odsto podataka potiče od belaca, što znači da se njihovi nalazi možda neće primeniti na različite populacije. Takođe su uočili da su skenirani podaci, tokom pravljenja algoritma, dobijeni između 2002. i 2004. godine, što znači da promene u CT tehnologiji tokom vremena mogu negativno da utiču na prediktivnu sposobnost Sybil metode.
Takođe, s obzirom na to da nisu postojali detaljni podaci o pušenju pacijenata u bolnici na Tajvanau, zaključci o tome koliko je Sybil metoda sposobna da predvidi rak pluća kod nepušača su spekulativni.
Članak Sybil metoda može da predvidi rizik od raka pluća sa 94 procenata tačnosti se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.