Izvor: eKlinika.rs, 06.Dec.2023, 09:45

Sve što je važno znati o prvom ginekološkom pregledu 

Veliki broj žena u Srbiji i dalje nerado odlaze kod ginekologa iz mnogobrojnih razloga,kako zbog toga što nemaju spoznaju o značaju redovnih provera zdravlja ali i zvog straha. Svoj model ponašanja često prenose na svoju decu, ne shvatajući koliko je važno da deca, a posebno ženska steknu znanje o reproduktivnom i seksualnom zdravlju, koja će kod njih razviti pravilan odnos prema zdravlju uopšte i motivisati ih da redovno posećuju lekara.
Ultrazvuk preko stomaka Naša sagovornica >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << na početku razgovora kaže kako je veoma važno  iz kakvih porodica dolaze pacijentkinje i ako dođu sa majkom to znači da imaju podršku u odrastanju.
Važno je da roditelji pričaju sa decom. Da ne traže mišljenje na internetu, nego kod stručnjaka. Ne treba da razvijaju strah od pregleda, ali ni da se plaše reakcije roditelja i da se suočavaju sa zabranama.  Što se tiče provog pregleda, ukoliko je devojka već imala seksualni odnos, onda se radi klasičan ginekološki pregled vaginalnim ultrazvukom, uzima se porodična anamneza, radi se Papa test. Ukoliko još nije stupila u intimne odnose, radi se ultrazvuk preko stomaka, a tada im kažemo da treba da popiju dve do tri litre vode – ispričala je dr Sanja Tončić, juvenilni ginekolog u Domu zdravlja „Novi Sad”.
Razgovor i poverenje ključni za prvi ginekološki pregled Doktorka očekuje saradnju od svojih pacijentkinja, a kaže to se postiže kroz razgovor. Objasni im kako izgleda pregled, a ako neko ipak ne može da se opusti, pregled se odloži za drugi put.
Prilikom prve posete mi prvo razgovaramo. Ako dolazi zbog nekog problema, onda pričamo o tom problemu. Pitam ih kada su dobile prvu menstruaciju, objasnim im da pregled ne boli, ali da će ga osetiti. One su svesne da svojim dolaskom čine nešto dobro za svoje zdravlje – kazala je dr Sanja Tončić.
Poštovanje prema mladoj pacijentkinji Traži se posvećenost i objasni im se da je to za njihovo dobro. Tada ih doktorka uputi iza paravana. Postepeno je vodi kroz pregled i mlade pacijentkinje vide da ih doktorka sluša i poštuje.
Dobro je kada dođu sa majkom na pregled, naročito ako su jako mlade, a vidim da majke koje dođu sa ćerkama na pregled znaju da li su devojčice seksualno aktivne. Ja ih pitam da li žele da majka ostane unutra, a one hvale majku koja ih podržava i onda one ostanu unutra. Nekada su ti njihovi odnosi narušeni ako je devojka seksualno aktivna – navodi dr Tončić.
Bez vlažnih maramica Na prvom pregledu doktorka uči devojke i o intimnoj higijeni, a nauči ih i kako da se brišu nakon nužde, jer je kod devojaka sve blizu, pa su blizu i uretra i vulva.
Devojkama u tom uzrastu se dešava da zaborave tampon u vagini, a to može kasnije da bude uzrok steriliteta i infekcije.
– Kažem im da ne koriste vlažne maramice i dnevne uloške, jer to može da dovede do pojačanog sekreta. U pitanju su proizvodi koji su naparfemisani – napomenula je dr Sanja Tončić.
Izostanak u razvoju materice Savet devojkama je da na pregled ne dolaze dok im traje ciklus, ali može ako ima neredovne menstruacije i ako imaju neki problem sa hormonima.
Nekad vidimo da devojke nemaju razvijenu matericu i vaginu, to je izostanak u razvoju materice. One ne dobiju menstruciju do 20. godine – napomenula je dr Sanja Tončić ističući značaj odlaska na redovne ginekološke preglede.
Nisu zrele ni psihički ni fizički – Veoma često devojke rano stupaju u intimne odnose, a to nije dobro, jer nisu psihofizički zrele, a nije im se razvila ni karlica – kaže dr Tončić.
Dr Sanja Tončić je jedini juvenilni ginekolog u Domu zdravlja “Novi Sad” i kaže kako najčešće im dolaze devojke koje imaju između 15 i 19 godina, a 80 odsto njih su već seksualno aktivne. Pošto često imaju neredovan ciklus, onda ni ne sumnjaju da su trudne, dok ne bude kasno, odnosno kada više nije moguć prekid trudnoće.
Veoma je važno da roditelji ne zaborave da su upravo oni glavni edukatori jer deca od njih uče, tokom svakodnevnih razgovora, ali i tako što preuzimaju njihove modela ponašanja. Roditelji moraju da budu otvoreni u komunikaciji sa svojom decom, razgovarajući o pitanjima seksualnosti, jer obrazovanje mladih za zdravo seksualno i reproduktivno ponašanje i ostvarivanje zadovoljavajuće seksualnosti počinje od rođenja.
Članak Sve što je važno znati o prvom ginekološkom pregledu  se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.