Sve o inaktivisanoj (mrtvoj) vakcini za koju se u Srbiji opredeljuje mnogo ljudi

Izvor: eKlinika.rs, 26.Jan.2021, 10:01

Sve o inaktivisanoj (mrtvoj) vakcini za koju se u Srbiji opredeljuje mnogo ljudi

Za kinesku vakcinu opredeljuju se mnogi koji žele da se zaštite od covid 19 Foto: Shutterstock

Inaktivisane vakcine koriste patogen koji je modifikovan tako da se ne može replikovati i ne mogu da izazovu bolest. Korišćenje patogena ili dela patogena u vakcini je tradicionalan pristup izrade  i većina danas dostupnih vakcina deluje na ovaj način.
Kineska vakcina  kompanije Sinopharm koju mogu da prime i građani Srbije sadrži inaktivisani SARS-CoV-2 virus koji u tako >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << inaktivisanom obliku ne može da izazove oboljenje covid 19, ali može da pokrene stvaranje antitela. Njena efikasnost je 79 odsto.
Zašto kineska vakcina Ovoj vakcini ide u prilog i to što za njeno čuvanje nisu potrebni specijalni uslovi, odnosno veoma niske temperature kao što je to slučaj, na primer kod Pfizer-BioNTech vakcine (temperatura čuvanja -70 stepeni).
I virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo Milanko Šekler kaže da bi bilo bolje da se što više decentralizuje vakcinacija kineskom vakcinom, koja ne traži posebne uslove čuvanja, kao i  da bi one mogle da se apliciraju na mnogo više mesta, jer svuda postoji frižider.
– Od samog starta ja sam pobornik klasičnih vakcina koje, kao prvo, daju dobru zaštitu, a kao drugo, imunitet traje dosta dugo. Ova vakcina štiti ne samo od virusa koji napada, već i od drugih korona zato što je pravljena od celog virusa – izjavila je i virusolog dr Ana Gligić.
Suprotno tome, mRNK vakcine i Moderna koriste genetski materijal koji se hemijski sintetiše u laboratoriji da bi naučio naš imunološki sistem kako da se bori protiv budućih infekcija virusom SARS-CoV-2.
Žive oslabljene i inaktivisane Postoje dve različite vrste vakcina protiv celih virusa: žive oslabljene i inaktivisane. Žive oslabljene vakcine koriste oslabljeni oblik patogena. Oni izazivaju snažne imunološke reakcije, ali nisu pogodne za ljude sa oslabljenim imunološkim sistemom.
U inaktivisanoj vakcini patogen se ubija ili modifikuje na takav način da se ne može umnožiti. Ne može da izazove bolest i, prema tome, pogodna je za one sa oslabljenim imunološkim sistemom.
Korak inaktivacije obično uključuje toplotu, zračenje ili hemikalije da bi se uništio genetski materijal patogena, što sprečava njegovu reprodukciju. Inaktivisane vakcine mogu pokrenuti snažnu imunološku reakciju, ali obično nisu toliko jake kao reakcije koje mogu proizvesti žive oslabljene vakcine.
Vakcine protiv covid 19 koje su razvili Sinovac, Sinopharm i Bharat Biotech su inaktivisane vakcine.
Izrada inaktivisanih vakcina Kineska državna biofarmaceutska kompanija Sinopharm razvila je inaktivisanu covid19 vakcinu pod nazivom BBIBP-CorV u saradnji sa Pekinškim institutom za biološke proizvode.
Istraživači su proučavali uzorke SARS-CoV-2 od tri osobe i izabrali jednog kao osnovu za svoju vakcinu. Proširili su virus u ćelijama, a zatim su koristili hemikaliju zvanu beta-propiolakton da bi ga deaktivirali. Ova hemikalija modifikuje genetski materijal virusa, zbog čega se ne može replikovati.
Druge kompanije su koristile vrlo slične pristupe za razvoj svojih inaktivisanih vakcina protiv covid 19. Naučnici privatne kineske kompanije Sinovac razvili su inaktivisanu covid 19 vakcinu nazvanu CoronaVac, dok su Bharat Biotech i Indijsko veće za medicinska istraživanja zajedno razvili Covaxin.
Sve tri vakcine sadrže aluminijum hidroksid. Ova supstanca služi kao pomoćno sredstvo – hemijskih jedinjenje koja pojačavaju efikasnost vakcine.
Covaxin ima dodatni adjuvans (Adjuvansi su jedinjenja koja izazivaju snažan imunološki odgovor, poboljšavajući dejstvo vakcine) koji se naziva agonist receptora  (TLR) 7/8 (Agonisti 7/8 receptora sličnih receptorima malog molekula (TLR) pokazali su potencijal kao pomoćna sredstva vakcine), što takođe podstiče snažan imunološki odgovor.
Sve tri covid 19 vakcine zahtevaju primenu u dve odvojene doze. Druga doza mora da se primi u roku do 28 dana od prve vakcine.
Bezbednost i efikasnost Stručnjaci smatraju da su inaktivisane vakcine koje imaju dozvolu  bezbedne. Kako ne sadrže patogene koji se mogu replikovati, nisu u stanju da izazovu bolest. Tri inaktivirane  vakcine koje su odobrene za upotrebu u brojnim zemljama širom sveta ne mogu da izazovu covid19 jer je virus SARS-CoV-2 u dozama vakcine hemijski modifikovan kako bi sprečio njegovo pravljenje kopija.
Postoje neki podaci o sigurnosti i efikasnosti ovih vakcina, ali još nijedna kompanija nije objavila podatke iz svojih kliničkih ispitivanja faze 3.
Sinopharm je objavio rezultate njihovog ispitivanja faze 1/2 u časopisu The Lancet Infectious Diseases. Podaci sugerišu da je vakcina sigurna i da se dobro podnosi. Oko 30% učesnika ispitivanja pokazalo je neke blage do umerene neželjene efekte, uključujući temeperaturu i bol na mestu injekcije.
Kompanija je prijavila efikasnost od 79 odsto, iako nisu objavili potpune podatke. Rezultati ispitivanja CoronaVac-a u fazi 1/2, koji se takođe pojavljuju u The Lancet Infectious Diseases, sugerišu da je i ova vakcina bezbedna, ali ima neke blage do umerene neželjene efekte.
Međutim, bilo je kontroverze oko toga kako dobro deluje CoronaVac. Naučnici i zvaničnici iz različitih zemalja najavili su različite stepene efikasnosti, u rasponu od 91% u Turskoj do čak 50% u Brazilu. Podaci o vakcini Covaxin još uvek nisu podvrgnuti stručnoj proceni. Preprint iz studije 1. faze sugeriše da je bezbedan i da su neki učesnici imali blage do umerene neželjene efekte.
 
Članak Sve o inaktivisanoj (mrtvoj) vakcini za koju se u Srbiji opredeljuje mnogo ljudi se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Vakcina protiv korone – šta bi sve trebalo da znamo o njoj?

Izvor: 011vodič.com, 27.Jan.2021, 09:13

Širom planete sprovode sa masovni programi vakcinacije u pokušaju da se pandemija Kovida-19 stavi pod kontrolu.. Foto: Shutterstock. Informacije i saveti često umeju da zbunjuju, ali osnovne činjenice o vakcinama mogu da vam pomognu da se probijete kroz tu buku podataka.. Šta je vakcina? Pa, ona...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.