Izvor: eKlinika.rs, 28.Apr.2025, 08:02

Svaki zalogaj ultraprerađene hrane povećava rizik od prerane smrti, a radi se namirnicama koje često koristimo

Ultraprerađena hrana se često nalazi u našem jelovniku, tako raste i rizik od prerane smrti – pokazuje nova velika analiza sprovedena na više od 240.000 ljudi.
– Posmatrali smo rizik od prerane smrti kod osoba koje između 30. i 69. godine života konzumiraju veće količine ultraprerađene hrane –  rekao je koautor studije, profesor Karlos Augusto Monteiro sa Univerziteta u Sao Paulu u Brazilu.
Rezultati su pokazali da se sa svakim povećanjem unosa kalorija iz ultraprerađene hrane za 10 odsto, rizik od prerane smrti povećava za skoro 3 odsto. Monteiro je još 2009. godine uveo termin „ultraprerađena hrana“, zajedno sa sistemom NOVA koji klasifikuje hranu prema stepenu obrade.
Šta...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.