Svaki deseti stanovnik ima probleme sa astmom: Evo kako prepoznati simptome

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 22:41

Svaki deseti stanovnik ima probleme sa astmom: Evo kako prepoznati simptome

U Evropi, oko 30 miliona ljudi ima zdravstvene probleme zbog astme, a milion i stotinu hiljada pacijenata se godišnje hospitalizuje. Izračunato je da se, zbog posledica usled astme, izgubi i oko 15 miliona radnih dana.

U Srbiji je statistika u vezi sa astmom – upozoravajuća: oko deset odsto stanovnika ima probleme sa astmom. Najteži pacijenti se leče na Institutu za pulmologiju u Beogradu.

"Broj oboljevanja od astme je stalno u porastu, za to smo jednim delom zaslužni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sami jer upravo, zbog faktora rizika, kao što su pušenje, kao što je aerozagađenje, stil života, gojaznost, fizička neaktivnost... Sve to doprinosi da je astma u fokusu", rekao je za RTS, dr Mihailo Stjepanović koji je na čelu Instituta za pulmologiju.

Kaže da na Institutu oko 90 pacijenata prima biološku terapiju a oko 300 pacijenata prima najsavremeniji vid terapije.

Dr Stjepanović objašnjava da su simptomi astme kašalj, sviranje u grudima, osećaj nedostatka vazduha, koji se mogu javiti i noću i signal su da je potrebno javiti se lekaru.

Najpre se radi spirometrija da bi se eventualno ustanovila astmu.

Dodaje da i alergeni, velike temperaturne razlike i vlažnost vazduha mogu da utiču na stanje pacijenata obolelih od astme.

Savremena biološka terapija, omogućava pacijentima da uprkos astmi, nastave da vode kvalitetan život, i da se na primer, ostvare kao roditelji. O tome je nedavno bilo reči na stručnom skupu i panel diskusiji o astmi na kojoj su učestvovali i pacijenti.

U toku je izrada Nacionalnog vodiča za lečenje obolelih od astme, i akcenat je na informisanju struke, što ranijem otrivanju astme, pa tako i boljoj preventivi i uspešnijem lečenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.