Studija tvrdi: Mogući problemi sa srcem i godinu dana nakon kovida

Izvor: B92, 07.Okt.2021, 21:23

Studija tvrdi: Mogući problemi sa srcem i godinu dana nakon kovida

Čak i kod onih koji nikada nisu hospitalizovani zbog težih simptoma infekcije, postoji mogućnost srčane isuficijencije i stvaranja smrtonosnih krvnih ugrušaka i godinu dana nakon zaraze, piše Bloomberg

Nučnici su koristili informacije Američke kancelarije za pitanja veterana (United States Department of Veterans Affairs, VA) i analizirali podatke 151.195 ljudi koji su bili zaraženi kovidom 19. "Rizici su bili evidentni među onima koji nisu bili hospitalizovani" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Istraživanje pokazuje da su nakon prvih 30 dana infekcije osobe sa kovidom u povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti, koje obuhvataju nekoliko kategorija, uključujući disritmiju, perikarditis, miokarditis, srčanu isuficijenciju i tromboemboliju.

"Rizici su bili evidentni među onima koji nisu bili hospitalizovani tokom akutne faze infekcije i postepeno su se povećavali u skladu sa postavkama nege akutne infekcije (bez hospitalizacije, hospitalizacija, intenzivna nega)", navodi se u studiji.

"Naši rezultati pokazuju da postoji znatan rizik za moguće kardiovaskularne bolesti godinu dana nakon infekcije kovidom 19. Stoga smatramo da bi medicinska nega za osobe koje su preživele akutnu epizodu kovida 19 treba da uključuje ​​kontrolu kardiovaskularnog zdravlja", dodaje se.

Studija naziva "One-year Risks and Burdens of Incident Cardiovascular Disease in COVID-19: Cardiovascular Manifestations of Long COVID" je pod procesom razmatranja za objavljivanje u časopisu Nature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.