Stručnjaci otkrivaju: Evo koliko je vremena neophodno da nam vežbanje pređe u naviku

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 20:11

Stručnjaci otkrivaju: Evo koliko je vremena neophodno da nam vežbanje pređe u naviku

Stvaranje dosledne rutine vežbanja zahtevaće određenu predanost, prema novim podacima. Nedavna studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences otkrila je da je vreme koje može biti potrebno da se stekne navika vežbanja duže nego što bismo želeli, a iznosi oko šest meseci.

Istraživanje koje su proveli istraživači sa Univerziteta u Čikagu i Univerziteta u Pensilvaniji bavilo se stvaranjem nekoliko vrsta navika, a onaj deo koji se tiče vežbanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posebno je iznenadio stručnjake, donosi HuffPost. Naime, oni su pratili obrasce 30 hiljadaa ljudi koji redovno pohađaju teretanu, i to u periodu od četiri godine. Rezultati su pokazali da je ljudima potrebno otprilike pola godine da steknu doslednu naviku vežbanja u teretani.

Kako objašnjavaju autori studije, ispitanici su u pravilu išli u teretanu nekoliko puta nedeljno. Vreme između poseta teretani odigralo je najveću ulogu u stvaranju navike kod čak 76 odsto ispitanika studije. Naime, što je duže vreme bilo između poseta teretani, manja je bila verovatnoća da će se neko vratiti redovnom vežbanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.