Stručnjaci naveli kada očekuju novi talas pandemije: Drugi vrhunac bi mogao da bude gori od prvog

Izvor: B92, 28.Maj.2020, 15:24

Stručnjaci naveli kada očekuju novi talas pandemije: "Drugi vrhunac bi mogao da bude gori od prvog"

Koronavirus će se ponovo pojaviti kada se završi leto - gotovo da su sigurni stručnjaci za zarazne bolesti, ali ne znaju koliko će biti ozbiljna situacija.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponudila je sumornu hipotezu o tome kako bi narednih nekoliko meseci koronavirus mogao da izgleda.

Dok još živimo u vreme prvog talasa pandemije, a broj slučajeva i dalje raste, broj inficiranih bi mogao naglo i znatno da skoči bilo kada, preneo je CNN.

"Možda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dođe do drugog talasa na ovaj način", rekao je Majk Rajan, izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije u ponedeljak.

Novi vrhunac zaraze značio bi nagli skok u slučajevima, koji bi mogli ponovo da preopterete zdravstvene sisteme i eventualno izazovu veći broj smrtnih slučajeva.

Drugi vrhunac bi mogao biti gori od prvog, a da li će na jesen doći do porasta slučajeva zavisi od toga šta sada radimo.

U scenariju drugog vrhunca, slučajevi koronavirusa pojavili bi se oštro i brzo sve dok ne dostignu novi maksimum, verovatno nakon perioda u kome je stopa infekcije bila prilično stabilna.

U drugom talasu, infekcije se mogu postepeno razvijati i pogoditi različite regione sveta u različito vreme.

Tokom drugog vrhunca mogao bi biti zaražen koronavirusom mnogo veći broj ljudi u isto vreme, tokom sezone gripa, što bi dovelo da velikog pritiska na zdravstvene sisteme, navodi CNN.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SZO UPOZORAVA: Ukoliko nas pogodi DRUGI TALAS korona virusa, zdravstveni sistemi PUCAĆE po šavovima

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2020

Korona virus verovatno stiže ponovo po završetku leta?..Korona virus će se ponovo pojaviti kada se završi leto gotovo da su sigurni stručnjaci za zarazne bolesti, ali ne znaju koliko će biti ozbiljna situacija...Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponudila je sumornu hipotezu o tome kako bi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.