Izvor: eKlinika.rs, 18.Feb.2023, 10:02

Šta znači kada nam je feritin u krvi nizak, a šta kada ga imamo previše

Feritin je protein koji skladišti gvožđe u ćelijama (deopima) našeg tela. Analiza nivoa feritina je značajna kako bismo imali preciznu sliku o nivou gvožda u krvi.
Feritin: šta nam ovaj test govori i zašto je značajan Test feritina iz krvi meri nivo ovog proteina, odgovornog za skladištenje gvožđa u ćelijama našeg tela. Gvožđe nam je neophodno za stvaranje zdravih crvenih krvnih zrnaca. Ona prenose kiseonik iz pluća do ostatka tela. Gvožđe je takođe važno za zdrave >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << mišiće, koštanu srž i funkciju organa.
Telo skladišti dodatno gvožđe u feritinu za „rezervu“, a ona je obično koncentrisana u jetri i ćelijama našeg imunološkog sistema. Kada naše telo koristi gvožđe, ćelije oslobađaju malu količinu feritina u krvotok. Na taj način nivo feritina govori o količini gvožđa uskladištenoj u telu.
Kada lekar traži feritin test i koji simptomi ukazuju da možda postoji problem Svrha testa feritina je da se utvrdi ima li telo zdravu, odnosno dovoljnu količinu gvožđa. Lekari obično ovaj test traže u okviru skrining pregleda kada se sumnja na neke bolesti, odnosno dijagnostike. Ni premalo, ali ni previše gvožđa u našoj krvi može da dovede do zdravstvenih problema, na koje nas upozoravaju određeni simptomi.
Ponekad lekari insistiraju na feritin analizi kada se pacijent žali na sindrom nemirnih nogu ili ako postoji sumnja na neku bolest jetre. Takođe, i kada kompletna krvna slika (KKS) pokaže da imamo nizak nivo hemoglobina ili hematokrita. Nivo feritina služi i kao alat za skrining sa još nekim testovima krvi, kako bi ustanovili da je nivo gvožđa nizak i pre simptoma. Takav je slučaj sa rizičnim kategorijama, kakve su:
osobe sa niskom telesnom težinom  ženske osobe (gube krv u reproduktivnom periodu, neke i obilno) trudnice ljudi sa inflamatornim boelstima creva ili oni koji su imali neke gastrointestinalne hirurške procedure. Simptomi niskog nivoa feritina i gvožđa Simptomi niskog nivoa feritina i gvožđa u našem telu, koji mogu da dovedu i do anemije kao posledice su:
bleđa koža nego što je to uobičajeno umor slabost vrtoglavica kratak dah (dispneja) ubrzani rad srca (tahikardija). Simptomi visokog nivoa feritina i gvožđa Simptomi previše feritina i gvožđa u organizmu (hemohromatoza ili preopterećenje gvožđem) uključuju:
bolne zglobove probleme sa srcem neobjašnjivi gubitak težine bol u stomaku gubitak dlaka na telu promene u libidu i nedostatak seksualnog nagona umor ili gubitak energije Feritin i njegove normalne vrednosti Laboratorije mogu imati različite referentne vrednosti za normalne nivoe feritina. Kada dobijete rezultat testa krvi, obavezno pogledajte u kom rasponu su referentne vrednosti. Generalno, normalni rasponi nivoa feritina su:
za ženske osobe: 14,7 do 205,1 nanograma po mililitru (ng/mL) za muške osobe: 30,3 do 565,7 ng/mL. Šta može da znači visok nivo feritina Nizak nivo feritina pre svega se vezuje za anemiju. Međutim, ni visok nivo feritina, kao ni gvožđa, nije dobar. Nivoi feritina mogu biti povišeni zbog hemohromatoze (preopterećenja gvožđem), stanja u kome naše telo skladišti previše gvožđa, odnosno više od onoga što nam je potrebno.
Međutim, povišeni nivoi feritina mogu biti i zbog nekih drugih zdravstvenih stanja. Feritin je važan marker upale u našem telu, tako da nivoi feritina mogu biti viši od normalnih kad god imamo neku infekciju. Druga stanja ili situacije koje izazivaju povišen feritin mogu da budu:
poremećaj upotrebe alkohola hronična stanja, kao što su autoimune bolesti ili dijabetes karcinomi (često rakovi krvi kao što su leukemija ili limfomi gojaznost hipertireoza Stilova bolest kod odraslih (oblik juvenilnog artritisa) bolesti jetre, uključujući cirozu oštećenja slezine, koštane srži ili jetre. Na koje poremećaje ukazuje nizak feritin Ako imate rezultat testa feritina koji je niži od normalnog, to može ukazivati na:
anemija zbog nedostatka gvožđa (najčešći razlog za nizak nivo feritina) gubitak krvi (obično iz gastrointestinalnog trakta) neadekvatnu apsorpciju gvožđa iz ishrane. Ako imate nizak nivo feritina, lekar će zatražiti dodatne testove krvi i uporediti rezultate, kako bi utvrdio stepen anemije. Testovi za to su:
serumsko gvožđe ukupan kapacitet vezivanja gvožđa (TIBC) zasićenost transferinom. Članak Šta znači kada nam je feritin u krvi nizak, a šta kada ga imamo previše se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.